Domowy tort czekoladowy z nutką orzechów laskowych

Zbliżają się urodziny któregoś z domowników, a ty zastanawiasz się, jaki przygotować tort, no i kiedy znaleźć na to czas. Jeżeli borykasz się z podobnym dylematem to podpowiedź jest prosta. Wystarczy wybrać któryś z tortów oferowanych przez Nową Piekarnie z Łukowa, zamówić go i sprawa rozwiązana. Dla niezdecydowanych polecam zakup tortu czekoladowego, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Drugą moją podpowiedzią jest receptura dość prostego do przygotowania domowego tortu czekoladowego z dodatkiem orzechów laskowych.
Składniki na ciasto:
10 dag gorzkiej czekolady, 2 łyżki dobrego ciemnego kakao, 30 dag mielonych orzechów laskowych, 10 dag mąki, 16 dag cukru, 7 jajek, 16 dag margaryny, 4 łyżki likieru migdałowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli
Składniki na krem:
60 dag śmietany kremówki, 2 opakowania cukru waniliowego, 3 opakowania zagęstnika do śmietany, 5 łyżek likieru migdałowego
Składniki na polewę:
15 dag masła, 7 dag miodu, 2 łyżki cukru, 15 dag śmietany kremówki, 20 dag pokruszonych płatków migdałowych.
Przygotowanie tortu czekoladowego:
Ciasto: Margarynę roztopić z czekoladą. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Do utartych żółtek przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie dodać zmielone orzechy, roztopioną czekoladę z margaryną oraz na koniec likier migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną piane i dodać do ciasta delikatnie wszystko mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 60 minut.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier oraz zagęstnik do śmietany, a pod koniec likier migdałowy. Delikatnie ubijając połączyć wszystkie składniki.
Polewa: Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Masło roztopić z dodatkiem miodu i cukru, następnie dodać śmietanę i podprażone płatki migdałowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przekładanie: Przestudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na dwa blaty. Na dolny blat ciasta wyłożyć i rozsmarować krem śmietanowy, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu czekoladowego obficie polać polewą.
Przygotowany według powyższej receptury domowy tort czekoladowy z nutką orzechów być może nie będzie tak wykwintny, jak ten zakupiony w Nowej Piekarni z Łukowa, ale za to będziemy mieli przyjemność, że sami go zrobiliśmy.

Komentarze