Jedną z ofert Nowej Piekarni z Łukowa
jest ciasto krówka. Jest to pyszne połączenie delikatnego ciasta w
biszkopcie karmelowym z toffi. Jest to moje jedno z wielu ulubionych
ciast, które błogo rozpływa się w ustach. Wiadomo, że ciasto
jest słodkie a zarazem dzięki temu, że mamy w nim lekki krem, to
nasze ciasto może kojarzyć się z lekkim torcikiem aniżeli
kalorycznym przekładańcem. Możemy te ciasto kupić z Nowej
Piekarni, gdzie jest równie pyszne co domowe. Ja chciałbym się z
wami podzielić przepisem, który sam znalazłem i stosuję do
zrobienia pysznego ciasta. Samo przygotowanie to około godziny i
polecam blaszkę 24 cm.
Składniki:
Biszkopt
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki wody;
- pięć jajek;
- około 220 gram mąki;
- jedna łyżeczka proszku do
pieczenia;
Krem oraz dodatki
- 450 gram 30% śmietanki kremówki;
- trzy łyżki cukru;
- dwie łyżeczki żelatyny + cztery
łyżki wrzątku;
- jedna łyżeczka cukru z wanilią;
- 150 gram masy kajmakowej;
- woda z sokiem cytrynowym żeby
nasączyć;
- migdały oraz orzechy, które posłużą
za posypkę;
Na początku przygotowania naszego
ciasta musimy podgrzać cukier na suchej patelni aż się rozpuści.
Pamiętajmy, aby mieszać. Jeżeli ma postać płynną to dodajemy
ciepłą wodę oraz podgrzewamy. Następnie na koniec mieszamy. Potem
ubijamy białka na sztywno i dodajemy karmel, który musi być
przestudzony. Czas teraz na dalsze ubijanie oraz dodawanie
pozostałych składników biszkoptu. Musimy to delikatnie połączyć.
Taką całą masę musimy nałożyć do wspomnianej wcześniej formy,
tj. około 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy
to przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym
czasie przecinamy upieczony oraz przestudzony biszkopt na pół. W
kolejnym etapie ubijamy śmietankę z cukrem oraz dodajemy
przestudzoną, a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
Musimy to wymieszać. Teraz nasączmy biszkopt i nakładamy na niego
cienką warstwę kajmakowej masy. Na to dajemy nasz cały krem.
Końcowymi etapami jest położenie drugiego blatu i nasączenie go.
Dalej smarujemy kajmakiem, dekorujemy migdałami, orzechami oraz
wstawiamy do lodówki na parę godzin, żeby ciasto nam w pełni
zastygło. Po tym czasie możemy się delektować przepysznym ciastem
krówką.
Jeżeli nie chcemy robić ciasta krówki samemu, to możemy
wybrać się do Nowej Piekarni i kupić gotowe. To ciasto jest
idealne jeżeli spodziewamy się wizyty gości przy kawie. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz