Chciałbym wam przedstawić przepis na
chleb z dynią. Jest to chleb w stylu chleb „Słoneczko". Jak
sama nazwa mówi chleb „Słoneczko" jest okrągły. Wiadomo,
że już sezon na dynie się skończył ale w marketach jeszcze można
znaleźć dynię, żeby ją kupić. Chleb „Słoneczko" z dynią
jest dosyć miękki, ze smaczną chrupiącą skórką. Również
gotowy chleb „Słoneczko" możemy kupić w Nowej Piekarni.
Jest równie smaczny a co najważniejsze dobrze wpływa na
funkcjonowanie naszego organizmu. Wracając do przepisu to składniki
i przepis zamieszczam na dole.
Składniki:
- kilogram pszennej mąki;
- 30 gram świeżych drożdży;
- szklanka letniego mleka;
- 50 gram cukru;
- 50 gram masła;
- pół kg puree z dyni;
- woda (w zależności od ciasta,
jeżeli puree jest wilgotne wodę można zupełnie ominąć);
- łyżeczka soli;
Pora na przygotowanie naszego chleba
„Słoneczko" z dynią. Na początku należy dynie po obraniu
rozgotować w szklance napełnionej do połowy wodą. Ugotować ją
na parze a następnie zblenderować. Do ciepłej jeszcze dyni dodać
masło, potem wymieszać i ostudzić. Potem wszystkie składniki
wymieszać w dużej misce, wyrobienie ciasta trwać może około 10
minut. Kiedy będzie już gładkie i sprężyste formujemy je w kulę,
posypujemy mąką i przykrywamy ręcznikiem. Takie zawinięte ciasto
stawiamy, gdzieś w ciepłe miejsce, np. przy kaloryferze. Ciasto
musi urosnąć przez około jednej godziny, do momentu kiedy podwoi
swoją objętość. Teraz trzeba je ponownie zagnieść kilkukrotnie
przez chwilę i ułożyć takie ciasto, formując dwa okrągłe, w
kształcie słońca, bochenki. Potem przekładamy je na blachę
wyłożoną papierem, przykrywamy i pozwalamy jeszcze przez chwilę,
żeby nam to urosło. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do
temperatury 200 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, że przed samym
włożeniem do piekarnika nacinamy chlebek nożykiem i spryskujemy
lub smarujemy łyżeczką z odrobiną wody. Chleb „Słoneczko"
pieczemy przez około 35 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz