Chleb „Dobry”

Poniżej prezentuję przepis na chleb „Dobry”. Chleb dobry, bo z mąki pełnoziarnistej. Jest to idealny sposób na urozmaicenie naszego codziennego pieczywa. Specjaliści od żywienia przekonują, że kromka chleba pełnoziarnistego, razowego działa jak odkurzacz usuwając (dzięki błonnikowi) z organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz (dzięki zawartości węglowodanów) wspomaga pracę mózgu.

Składniki:
500 g mąki pszennej z pełnego przemiału, 40 g drożdży, 2 szklanki letniej wody, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z 2 szklankami letniej wody. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Do suchych składników wlać rozmieszane drożdże oraz ocet. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak by powstało jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Formę keksową wysmarować tłuszczem. Ciasto przelać do połowy wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Chleb piec przez 60 minut. Gotowy chleb wytrząsnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Zaletą chleba pełnoziarnistego jest też to, że nie musimy spożywać go zbyt często. Taki chleb powinien stanowić jedynie 15 % całodziennego spożycia pieczywa. Dlatego chleb „Dobry” z powyższego przepisu powinien być dobrym uzupełnieniem codziennej diety. Oryginalny chleb „Dobry” z mąki żytniej i bez udziału drożdży, to z kolei produkt Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze