Poniżej prezentuję przepis na chleb „Dobry”. Chleb
dobry, bo z mąki pełnoziarnistej. Jest to idealny sposób na urozmaicenie
naszego codziennego pieczywa. Specjaliści od żywienia przekonują, że kromka chleba
pełnoziarnistego, razowego działa jak odkurzacz usuwając (dzięki błonnikowi) z
organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz (dzięki zawartości
węglowodanów) wspomaga pracę mózgu.
Składniki:
500 g mąki pszennej z pełnego przemiału, 40 g drożdży, 2 szklanki letniej
wody, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, tłuszcz do
wysmarowania formy
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z 2 szklankami letniej wody. Do miski wsypać mąkę, sól
i cukier. Do suchych składników wlać rozmieszane drożdże oraz ocet. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać, tak by powstało jednolite ciasto. Odstawić na 15
minut w ciepłe miejsce.
Formę keksową wysmarować tłuszczem. Ciasto przelać do połowy wysokości
formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Chleb piec
przez 60 minut. Gotowy chleb wytrząsnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Zaletą chleba
pełnoziarnistego jest też to, że nie musimy spożywać go zbyt często. Taki chleb
powinien stanowić jedynie 15 % całodziennego spożycia pieczywa. Dlatego chleb
„Dobry” z powyższego przepisu powinien być dobrym uzupełnieniem codziennej
diety. Oryginalny chleb „Dobry” z mąki żytniej i bez udziału drożdży, to z
kolei produkt Nowej Piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz