Babeczki z bitą śmietaną, czekoladą i brzoskwiniami

Powoli zbliża się Wielkanoc pora, więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Tradycyjny sernik, ozdobny mazurek, piękna babka to ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Każde z tych ciast, ale również i wiele innych wyśmienitych słodkości można zakupić w Nowej Piekarni. Nie wszyscy przecież potrafią upiec dobre ciasto i nie każdy też ma na to czas. Zwolennicy domowego pieczenia ciast znajdą na niniejszym blogu Nowej Piekarni wiele ciekawych przepisów. Poniżej przedstawiam kolejny z nich, tym razem na małe, śliczne babeczki, które będą wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole.
Składniki:
30 dag mąki pszennej, 15 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 3 żółtka, 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier puder, cukier waniliowy i roztrzepać widelcem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz masło i wysiekać nożem. Następnie dodać roztrzepane żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki. Foremki na babki wysmarować tłuszczem i szczelnie wylepiać je krążkami ciasta. Przełożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor. Upieczone i przestudzone babeczki delikatnie wyjąć z foremek.
Składniki na masę:
1 szklanka śmietany 36 %, 1 biała czekolada, 2 czubate łyżeczki żelatyny, mała łyżeczka kakao, cukier puder do smaku, 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie babeczek:
4 połówki brzoskwiń z puszki pokroić w drobną kosteczkę. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodać cukier puder, kakao oraz tężejącą żelatynę. Miksując połączyć składniki. Na koniec dodać połowę drobno pokrojonej czekolady oraz pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Każdą babeczkę napełniać masą, wierzch posypać pozostałą pokrojoną lub startą czekoladą, udekorować kawałkiem brzoskwini i wstawić do lodówki.
Myślę, że na wielkanocnym stole sernikowi, czy mazurkowi przyda się towarzystwo przygotowanej według powyższego przepisu małej, ślicznej babeczki.

Komentarze