Torty owocowe mają od lat wielkie grono zwolenników. Cenione
są za orzeźwiający smak, lekkość oraz wygląd. Owoce poprawiają też parametry
zdrowotne tortów. Tort owocowy można przygotować na wiele różnych sposobów.
Możemy go przygotować z kawałkami owoców lub zmiksować je na krem lub masę. Ten
drugi wariant proponuję poniżej.
Składniki:
200 g herbatników, 70 g masła, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, szczypta
soli, 530 g gęstego jogurtu naturalnego, 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
+ kilka do dekoracji, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 4 łyżki cukru, 25 g
żelatyny
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy około 20 cm z wysokim brzegiem wyścielić folią
aluminiową. Herbatniki pokruszyć i zagnieść z roztopionym masłem. Masą z
ciastek wylepić spód i bok formy.
Kaszę opłukać gorącą wodą. Następnie zalać 1 szklanką osolonego wrzątku i
gotować około 15 minut do momentu, aż wchłonie cały płyn. Odstawić do
ostygnięcia.
Truskawki opłukać, wysuszyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Następnie
przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i podgrzewać na małym ogniu, co
jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną. Następnie
truskawki przełożyć do kaszy jaglanej i całość zmiksować na gładką masę.
Odstawić do ostygnięcia.
Jogurt zmiksować z masą truskawkową, pozostałym cukrem oraz olejkiem
waniliowym. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować.
Masę truskawkową wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki na 12
godzin do stężenia. Wierzch ozdobić kawałkami owoców.
Tort owocowy na
bazie świeżych truskawek, sprawdzi się doskonale jako deser na gorące dni.
Możemy też wykorzystać mrożone truskawki i przygotować taki tort jesienią lub
zimą. Dodatkową zaletą tego deseru jest jego mniejsza od innych tortów kaloryczność.
Jedna porcja tego tortu zawiera około 310 kcal.
Komentarze
Prześlij komentarz