Tort sam w sobie jest pysznym ciastem.
Chciałbym przedstawić wam przepis, znaleziony kiedyś w sieci, na
tort makowy z połączeniem białej czekolady. Jest to dosyć
nietypowe połączenie maku oraz białej czekolady. Coś dla
miłośników białej czekolady. Przepis i składniki na ten tort
makowy z białą czekoladą zamieszczam na dole.
Składniki:
Część z białą czekoladą
- 25 dag białej czekolady;
- 330 ml śmietanki 30 %;
Biszkopt
- 4 jaja;
- 7 łyżek cukru;
- 0.75 szklanki ziemniaczanej mąki;
- 1 łyżka tortowej mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- cukier waniliowy;
- około 0.25 szklanki maku;
Warstwa makowo-kokosowa:
- 5 białek;
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki suchego maku;
- pół szklanki wiórków kokosowych;
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia;
- konfitura z czarnej porzeczki;
I przechodzimy do przygotowania. Na
początku podgrzewamy śmietankę, ale pamiętajmy, żeby jej nie
zagotować. Kiedy śmietanka trochę nam zgęstnieje zdejmujemy z
ognia, następnie musimy dodać połamaną białą czekoladę i
zamieszać, żeby całkowicie ją rozpuścić. Potem musimy to
ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 4
godziny, najlepszą opcją byłaby cała noc.
Przechodzimy do zrobienia biszkoptu.
Wykładamy teraz tortownice pergaminem, średnica około 23 cm.
Przesiewamy mąkę. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy teraz
mikserem białka na sztywną pianę na wysokich obrotach. Teraz
pomału, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier oraz cukrem
waniliowy. Kolejny krokiem jest zmienienie obrotów miksera na
najniższy poziom dodając etapami po jednym żółtku, po czym
małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną oraz
proszkiem do pieczenia. Ostatnim etapem tutaj jest dodanie mąki i
delikatnego jej wymieszania przy pomocy szpatułki. Masę, która
będzie już gotowa wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza. Potem pieczemy przez
około 20 minut i sprawdzamy drewnianym patyczkiem, tak żeby był
suchy. Kiedy nam to się wystudzi to przekrawamy na dwa równe
krążki.
Pora na zrobienie warstwy
makowo-kokosowej. Na początku ubijamy białka na sztywną pianę.
Pomału dodajemy cukier, dosypujemy mak oraz wiórki kokosowe. Nie za
mocno mieszamy to łyżką i pieczemy przez około 20 minut w
temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wszystkie części biszkoptu od
wewnętrznej strony smarujemy dość cienką warstwą konfitury.
Kiedy nam się schłodzi śmietanka to ubijamy ją z białą
czekoladą. Masę czekoladową musimy podzielić na 3 części. Jedną
z części smarujemy dolny biszkopt, przykrywamy warstwą
kokosowo-makową a potem wykładamy kolejną część kremu z białej
czekolady. Na to kładziemy górny biszkopt. Wszystko pokrywamy
pozostałą częścią masy. Można na sam koniec brzegi tortu
przyozdobić wiórkami kokosowymi. Trochę rozbudowany jest ten
przepis na tort makowy z dodatkiem białej czekolady ale myślę, że
warto go zrobić.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz