Tort makowy z połączeniem białej czekolady.


  Tort sam w sobie jest pysznym ciastem. Chciałbym przedstawić wam przepis, znaleziony kiedyś w sieci, na tort makowy z połączeniem białej czekolady. Jest to dosyć nietypowe połączenie maku oraz białej czekolady. Coś dla miłośników białej czekolady. Przepis i składniki na ten tort makowy z białą czekoladą zamieszczam na dole.
Składniki:
Część z białą czekoladą
- 25 dag białej czekolady;
- 330 ml śmietanki 30 %;
Biszkopt
- 4 jaja;
- 7 łyżek cukru;
- 0.75 szklanki ziemniaczanej mąki;
- 1 łyżka tortowej mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- cukier waniliowy;
- około 0.25 szklanki maku;
  Warstwa makowo-kokosowa:
- 5 białek;
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki suchego maku;
- pół szklanki wiórków kokosowych;
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia;
- konfitura z czarnej porzeczki;
  I przechodzimy do przygotowania. Na początku podgrzewamy śmietankę, ale pamiętajmy, żeby jej nie zagotować. Kiedy śmietanka trochę nam zgęstnieje zdejmujemy z ognia, następnie musimy dodać połamaną białą czekoladę i zamieszać, żeby całkowicie ją rozpuścić. Potem musimy to ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, najlepszą opcją byłaby cała noc.
Przechodzimy do zrobienia biszkoptu. Wykładamy teraz tortownice pergaminem, średnica około 23 cm. Przesiewamy mąkę. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy teraz mikserem białka na sztywną pianę na wysokich obrotach. Teraz pomału, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier oraz cukrem waniliowy. Kolejny krokiem jest zmienienie obrotów miksera na najniższy poziom dodając etapami po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Ostatnim etapem tutaj jest dodanie mąki i delikatnego jej wymieszania przy pomocy szpatułki. Masę, która będzie już gotowa wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza. Potem pieczemy przez około 20 minut i sprawdzamy drewnianym patyczkiem, tak żeby był suchy. Kiedy nam to się wystudzi to przekrawamy na dwa równe krążki.
  Pora na zrobienie warstwy makowo-kokosowej. Na początku ubijamy białka na sztywną pianę. Pomału dodajemy cukier, dosypujemy mak oraz wiórki kokosowe. Nie za mocno mieszamy to łyżką i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wszystkie części biszkoptu od wewnętrznej strony smarujemy dość cienką warstwą konfitury. Kiedy nam się schłodzi śmietanka to ubijamy ją z białą czekoladą. Masę czekoladową musimy podzielić na 3 części. Jedną z części smarujemy dolny biszkopt, przykrywamy warstwą kokosowo-makową a potem wykładamy kolejną część kremu z białej czekolady. Na to kładziemy górny biszkopt. Wszystko pokrywamy pozostałą częścią masy. Można na sam koniec brzegi tortu przyozdobić wiórkami kokosowymi. Trochę rozbudowany jest ten przepis na tort makowy z dodatkiem białej czekolady ale myślę, że warto go zrobić.
  Smacznego!


Komentarze