Sam tort powinien być dla mnie
słodki, ale nie za mocno. Smaki powinny być wyważone. Tort kawowy
to według mnie coś właśnie w tym stylu. Połączenie biszkoptu
oraz kremu kawowego przemawia do mnie jak najbardziej. Dlatego
chciałbym was zaprosić do poniższego przepisu. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe
- 100 gram pszennej mąki;
- 100 gram ziemniaczanej mąki;
- 200 gram cukru;
- 3 jaja;
- jeden cukier waniliowy;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 łyżki wody;
Krem kawowy
- jedna szklanka mleka;
- jedna paczka budyniu śmietankowego;
- pół szklanki cukru;
- pół kostki masła;
- jedna szklanka wody (w celu
zaparzenia kawy);
- pół szklanki kawy prawdziwej;
- 1/3 tabliczki białej czekolady do
posypania;
Przechodzimy na początku do wykonania
ciasta biszkoptowego. Na początku musimy utrzeć na pianę żółtka,
cukier, cukier waniliowy i wodę. Następnie dodajemy stopniowo mąkę
pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Ubijamy białka, żeby powstała sztywna pianę i dodajemy do ciasta.
Teraz delikatnie to mieszamy. Wkładamy ciasto do małej tortownicy,
mniej więcej o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Kiedy ciasto będzie już ostudzone to musimy je przekroić na trzy
jednakowej grubości warstwy i przełożyć kremem kawowym. Warstwa,
która jest środkową możemy nasączyć olejkiem rumowym, a te
dwie, które pozostają to można zaparzoną mocną kawą. Na koniec
również smarujemy kremem powierzchnię i boki. Tort posypujemy
tartą białą czekoladą albo ozdabiamy według uznania.
Pora przejść do zrobienia kremu
kawowego. Pierwszym etapem jest sporządzenie naparu z wody i kawy.
Mleko, cukier, proszek budyniowy należy wymieszać i dodać
zaparzoną kawę. Możemy przelać kawę przez siteczko, tak żeby
nie było fusów i ponownie mieszamy. Kolejnym krokiem jest
ugotowanie budyniu, pamiętając żeby ciągle mieszać aż nam to
ostygnie. Na koniec ucieramy masło i dodajemy do ostudzonego
budyniu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz