Tort czekoladowy
to jest istna uczta dla łasuchów i koneserów ciast z czekoladą.
Mało kto powie, że nie lubi takich ciast. Ich smak rozpływa się w
ustach, dając rozkosz dla podniebienia. Nie każdemu chce się bawić
w robienie takich ciast, ale jak już się zrobi to duma z tego, że
się umie jest tym większa. Sam jestem łasuchem, ale drygu do
pieczenia ciast zbytnio nie mam i w domu to często mama robi tego
typu smakołyki. Do upieczenia naszego tortu czekoladowego
potrzebować będziemy poniższe składniki.
Składniki:
- 2 mleczne czekolady (200g);
- 2 gorzkie czekolady (200g);
- pół kostki masła (około 120g);
- 4 łyżki cukru pudru;
- 4 jaja;
- 1 łyżka mąki;
Składniki na polewę:
- 1 mleczna czekolada;
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
(śmietana 30%);
Teraz przechodzimy do części z
wykonaniem naszego ciasta. Na początku obie czekolady rozpuszczamy w
jakimś garnuszku czy w mikrofali. To, że należy czekoladę mieszać
przy rozpuszczaniu chyba nie trzeba by tu pisać, ale tak dla
przypomnienia. To samo robimy z naszym masłem. Kiedy nasza
rozpuszczona czekolada trochę ostygnie należy ją zmieszać z
masłem. Następnie taką masę czekoladową odstawiamy na bok. W
innej misce musimy utrzeć jajka z cukrem na średnich obrotach, aż
powstanie gęsta masa. Należałoby, aby masa kremowa zwiększyła
swoją objętość oraz musi stać się kremowa. W naszą puszystą
masę dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy
wcześniej przygotowaną masę czekoladową i ponownie mieszamy.
Potem przekładamy gotową masę do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym
do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut. Nasze
ciasto po upieczeniu nie może być ścięte. Musi być nadal płynne
w środku. Musimy pamiętać, że to mnóstwo czekolady.
Gdy ostygnie stanie się stabilne. Gdy
wystygnie ciasto należy objechać nożem po bokach, aby boki się
oddzieliły od blaszki. Wkładamy do lodówki na minimum 3 h.
Najlepiej ciasto wyciągnąć chwile przed podanie z lodówki.
Następnie kroimy je w małe rożki i możemy podawać gościom. I
tym o to sposobem mamy czekoladową ucztę dla niejednego łasucha.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz