Tort czekoladowy z dodatkiem winogron

Torty od wielu lat mają swoje wierne grono wielbicieli. Podejrzewam, że duża część tej grupy preferuje torty czekoladowe. I nic w tym dziwnego, gdyż połączenie ciasta biszkoptowego, choć nie tylko, z kremem czekoladowym, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dlatego poniżej prezentuję przepis na pyszny tort czekoladowy z dodatkiem winogron.

Składniki na ciasto:
120 g mąki, 100 g masła, 5 jajek, 100 g gorzkiej czekolady, 120 g cukru, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Składniki na krem:
100 ml śmietany kremówki, 5 łyżek miodu, 200 g gorzkiej czekolady, 150 g mlecznej czekolady, 200 g masła, 150 g winogron + do dekoracji
Składniki na polewę:
150 g gorzkiej czekolady, 80 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
Czekoladę do ciasta rozpuścić w kąpieli wodnej. Do czekolady dodać pokrojone masło oraz żółtka i ubić na puch. Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie połączyć z masą czekoladową. Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy. Piec przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu. Przekroić na 3 krążki.
Do rondelka wlać śmietanę oraz miód. Składniki zagotować i zdjąć z ognia. Następnie wsypać kawałki gorzkiej i mlecznej czekolady – mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony krem zmiksować z masłem.
Gotowy krem podzielić na trzy części. Jedną część kremu rozsmarować na dolnym krążku i rozłożyć na nim kawałki winogron. Następnie przykryć drugim krążkiem i rozsmarować drugą częścią kremu. Przykryć trzecim krążkiem i posmarować go trzecią częścią kremu (niewielką ilość pozostawić do dekoracji). Wstawić do lodówki do stężenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać do niej śmietanę. Tak przygotowaną polewą polać tort. Na końcu udekorować pozostałym kremem i winogronami.

Kawa lub herbata i pyszny tort czekoladowy, to idealny sposób na radosne świętowanie urodzin w rodzinnym gronie. Dodatkowo tak przygotowany tort będzie piękną ozdobą świątecznego stołu.

Komentarze