Torty od wielu lat mają swoje wierne grono
wielbicieli. Podejrzewam, że duża część tej grupy preferuje torty czekoladowe.
I nic w tym dziwnego, gdyż połączenie ciasta biszkoptowego, choć nie tylko, z
kremem czekoladowym, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dlatego poniżej
prezentuję przepis na pyszny tort czekoladowy z dodatkiem winogron.
Składniki na ciasto:
120 g mąki, 100 g masła, 5 jajek, 100 g gorzkiej czekolady, 120 g cukru,
1/2 opakowania proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Składniki na krem:
100 ml śmietany kremówki, 5 łyżek miodu, 200 g gorzkiej czekolady, 150 g
mlecznej czekolady, 200 g masła, 150 g winogron + do dekoracji
Składniki na polewę:
150 g gorzkiej czekolady, 80 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Czekoladę do ciasta rozpuścić w kąpieli wodnej. Do czekolady dodać
pokrojone masło oraz żółtka i ubić na puch. Białka ubić na sztywno z cukrem i
delikatnie połączyć z masą czekoladową. Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia oraz kakao. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy. Piec przez
około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto wyjąć z formy
dopiero po wystudzeniu. Przekroić na 3 krążki.
Do rondelka wlać śmietanę oraz miód. Składniki zagotować i zdjąć z ognia.
Następnie wsypać kawałki gorzkiej i mlecznej czekolady – mieszać, aż się
rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony krem zmiksować z masłem.
Gotowy krem podzielić na trzy części. Jedną część kremu rozsmarować na
dolnym krążku i rozłożyć na nim kawałki winogron. Następnie przykryć drugim
krążkiem i rozsmarować drugą częścią kremu. Przykryć trzecim krążkiem i
posmarować go trzecią częścią kremu (niewielką ilość pozostawić do dekoracji).
Wstawić do lodówki do stężenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać do niej śmietanę. Tak przygotowaną
polewą polać tort. Na końcu udekorować pozostałym kremem i winogronami.
Kawa lub herbata
i pyszny tort czekoladowy, to idealny sposób na radosne świętowanie urodzin w
rodzinnym gronie. Dodatkowo tak przygotowany tort będzie piękną ozdobą
świątecznego stołu.
Komentarze
Prześlij komentarz