Szarlotka na każdą okazję

Sernik, szarlotka, wuzetka i inne tradycyjne słodkości smakują zawsze wyśmienicie. Nigdy nie wychodzą z mody i w zasadzie nie mają sobie równych. A skoro tak, to przydałoby się coś upiec. Spośród wyżej wymienionych, to szarlotka jest tym ciastem, które ostatnimi czasy wzmaga mój apetyt na słodkości. I nic dziwnego, gdyż przepisów na to ciasto jest mnóstwo i każdy ma w sobie coś, co przyciąga naszą uwagę. Poniżej jeden z nich.

Składniki:
1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka grysiku, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cynamon i zwykły cukier do smaku, 1/2 kostki margaryny, margaryna i bułka tarta do formy

Wykonanie:
Przygotować suchą mieszankę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, grysik i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Powinno wyjść 3 szklanki suchej mieszanki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Lekko podsmażyć, dodając cukier i cynamon do smaku.
Tortownicę (średnica 20 cm) wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wsypać do niej szklankę sypkiej mieszanki i równo rozprowadzić. 1/3 margaryny pokroić w płatki i ułożyć je na sypkiej mieszance. Następnie wyłożyć połowę masy jabłkowej i równo rozprowadzić. Na jabłka rozprowadzić kolejną szklankę sypkiej mieszanki, a na nią wyłożyć drugą połowę masy jabłkowej. Przykryć ostatnią warstwą mieszanki, a na wierzch poukładać płatki pozostałej margaryny.
Tortownicę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Szarlotkę piec 40 – 45 minut.

Szarlotka jest wspaniałym ciastem. Mnogość przepisów daje możliwość przygotowania jej na różne okazje, zarówno dla mniej jak i bardziej wymagających łakomczuchów. Szarlotka to idealne połączenie smacznego ciasta z dobrymi polskimi jabłkami.

Komentarze