Sernik, szarlotka, wuzetka i inne tradycyjne słodkości
smakują zawsze wyśmienicie. Nigdy nie wychodzą z mody i w zasadzie nie mają
sobie równych. A skoro tak, to przydałoby się coś upiec. Spośród wyżej
wymienionych, to szarlotka jest tym ciastem, które ostatnimi czasy wzmaga mój
apetyt na słodkości. I nic dziwnego, gdyż przepisów na to ciasto jest mnóstwo i
każdy ma w sobie coś, co przyciąga naszą uwagę. Poniżej jeden z nich.
Składniki:
1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka grysiku, 1 opakowanie cukru
waniliowego, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cynamon i
zwykły cukier do smaku, 1/2 kostki margaryny, margaryna i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Przygotować suchą mieszankę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia. Dodać cukier, grysik i cukier waniliowy. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać. Powinno wyjść 3 szklanki suchej mieszanki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Lekko podsmażyć, dodając cukier i
cynamon do smaku.
Tortownicę (średnica 20 cm) wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Wsypać do niej szklankę sypkiej mieszanki i równo rozprowadzić. 1/3 margaryny
pokroić w płatki i ułożyć je na sypkiej mieszance. Następnie wyłożyć połowę
masy jabłkowej i równo rozprowadzić. Na jabłka rozprowadzić kolejną szklankę
sypkiej mieszanki, a na nią wyłożyć drugą połowę masy jabłkowej. Przykryć
ostatnią warstwą mieszanki, a na wierzch poukładać płatki pozostałej margaryny.
Tortownicę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Szarlotkę piec 40 – 45 minut.
Szarlotka jest
wspaniałym ciastem. Mnogość przepisów daje możliwość przygotowania jej na różne
okazje, zarówno dla mniej jak i bardziej wymagających łakomczuchów. Szarlotka
to idealne połączenie smacznego ciasta z dobrymi polskimi jabłkami.
Komentarze
Prześlij komentarz