Moja mama uwielbia eksperymentować z
ciastami. Jakiś czas temu znalazła przepis na przepyszny sernik
pomarańczowy na spodzie z piernika. Brzmi egzotycznie, ale smakuje
wyśmienicie. Dla tych, co uwielbiają nowe przepisy oraz wyzwania
kulinarne owy przepis powinien przypaść do gustu. Dlatego zapraszam.
Składniki:
Spód piernika
- 1/3 kostki masła;
- pół szklanki cukru;
- jedna łyżka miodu;
- 50 gram czekolady;
- dwie łyżeczki przyprawy do
piernika;
- jedna łyżka kakao;
- jedna łyżeczka cynamonu;
- jedna łyżeczka oczyszczonej sody;
- pół szklanki mleka;
- dwa jaja;
- jedna szklanka pszennej mąki;
- starta skórka z jednej pomarańczy;
Serowa masa
- jeden kilogram zmielonego twarogu;
- 400 gram śmietany 18%;
- osiem jaj;
- 1.25 szklanki cukru;
- trzy budynie śmietankowe;
- jedna pomarańcza (najlepiej p1uree);
- 100 gram rodzynek;
Polewa
- 150 gram czekolady mlecznej;
- 3-4 łyżek mleka;
Na początku
przygotowujemy spód piernika. Roztapiamy w małym garnku masło z
cukrem i razem to mieszamy. Potem do tego dołączamy miód, połamaną
czekoladę, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Całość
mieszamy i podgrzewamy do momentu, kiedy się roztopi nasza
czekolada. Następnie palnik wyłączamy i dodajemy po kolei sodę,
mleko i jaja. Znowu całość musimy wymieszać. Pamiętajmy, żeby
na koniec dodać mąkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Teraz to
miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Naszą piernikową masę
trzeba przelać do formy, najlepiej o wymiarach 24 cm na 34 cm
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Trzeba wyrównać
powierzchnię i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni
Celsjusza. Kolej teraz na serową masę. Sparzamy rodzynki we wrzątku
i studzimy. Musimy obrać i pozbawić białych błonek pomarańczę a
następnie zmiksować na puree. Wszystkie nasze składniki masy
serowej musimy zmiksować do połączenia. Przelewamy masę na
podpieczony spód. Wierzch posypujemy rodzynkami i delikatnie
zatapiamy je w serowej masie. Następnie pieczemy to ponownie przez
około od 60 do 70 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza. Na
końcu trzeba to ostudzić. Najpierw w uchylonym piekarniku a potem
wykładamy i już całkowicie zimny wstawiamy do lodówki na kilka
godzin. Najlepszą opcją jest na noc. Teraz czas na naszą
czekoladę, którą rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. Jak
mamy już ta gotową polewę to dekorujemy nią sernik.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz