Sernik na zimno jest ciastem, który
bardzo lubie i jest idealny jako smakołyk do kawy. Smak twarogu w
połączeniu z galaretką jest kompozycją idealną. Żeby stworzyć
te ciasto w tortownicy o wymiarach 23-25 cm potrzebować będziemy
poniższe składniki.
Składniki:
Spód:
- 100 g herbatników;
- 50 g rozpuszczonego masła;
Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 200 ml śmietany kremówki (30 - 36
%);
- 4 pełne łyżeczki żelatyny;
- 120 ml gorącej wody (około pół
szklanki);
A oprócz tego:
- truskawki świeże albo mrożone
(zamrożonych nie rozmrażamy);
- 1 galaretka truskawkowa;
Teraz
przechodzimy do wykonania naszego przepysznego ciasta. Wyciągamy ser
i śmietanę z lodówki 2 godziny przed tym jak zabierzemy się za
nasz sernik, ponieważ chodzi o nagrzanie do temperatury pokojowej.
Potem rozdrabniamy herbatniki i dodajemy stopniowo masło, cały czas
mieszając. Wysypujemy to na dno tortownicy i ugniatamy. Następnie
wstawiamy do lodówki. Przekładamy ser do miski i wlewamy śmietanę
kremówkę. Potem dodajemy do tego przesiany cukier puder i
delikatnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
Kolejną częścią jest przestudzenie lekkie żelatyny i taką
żelatynę wlewamy bardzo powoli do naszej masy serowej i miksujemy
na niskich obrotach uważając, aby nie zrobiły się kluski. Krok
następny to przełożenie masy na schłodzony spód ciasteczkowy i
musimy to wyrównać. Wstawiamy to do lodówki. Teraz w między
czasie rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale
pamiętajmy o zmniejszeniu ilości wody o jedną czwartą. Studzimy.
Na naszą masę serową wykładamy owoce, zalewamy zimną i lekko
tężejącą galaretką oraz wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Po za tym jak nasze ciasto zastygnie i będzie już gotowe możemy
cieszyć się przepysznym ciastem. Ciasto idealnie nadaje się na
upalne dni, jako przekąska do kawy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz