Mimo, iż wypieki z makiem największą popularnością cieszą się w okresie świąt Bożego Narodzenia to goszczą na naszych stołach przez cały rok. Tradycyjne zawijane makowce, czy drożdżówki z makiem to nie jedyne tak lubiane przez wielu makowe przysmaki. Do nieco bardziej wykwintnych, choć może rzadziej pieczonych ciast z makiem należy z pewnością tort makowy.
Poniższa receptura na przygotowanie tortu makowego jest dosyć prosta i nie powinna sprawiać większego problemu nawet początkującym domowym cukiernikom.
Składniki na ciasto:
1 puszka masy makowej z bakaliami, 6 jajek, 8 łyżek kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, szczypta soli.
Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego, 700 ml mleka, 3 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek cukru, 300 g masła
Ponadto słoiczek kwaśnego dżemu owocowego do przekładania oraz wiórki kokosowe do dekoracji tortu makowego.
Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo do dawać masę makową i cały czas ucierać. Następnie wsypać kaszę mannę oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dołożyć do ciasta makowego. Wszystko dokładnie połączyć, po czym przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu ciasta przestudzić je i przekroić na 3 blaty.
Krem: 200 ml zimnego mleka wymieszać z budyniami w proszku oraz cukrem. Pozostałe 500 ml mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać rozrobione budynie, gotować kilka minut do zgęstnienia masy, cały czas mieszając. Masło utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej oraz sok z cytryny. Krem powinien być utarty na jednolitą puszystą masę.
Przekładanie tortu makowego: 1 blat ciasta posmarować połową słoiczka dżemu oraz wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować drugą połową dżemu oraz 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki tortu makowego posmarować pozostałym kremem, oprószyć wiórkami kokosowymi i ozdobić na przykład żurawiną.
Tort makowy być może nie należy do najczęściej pieczonych ciast z makiem, ale z pewnością jest wspaniałym i dosyć prostym do przygotowania tortem.
Poniższa receptura na przygotowanie tortu makowego jest dosyć prosta i nie powinna sprawiać większego problemu nawet początkującym domowym cukiernikom.
Składniki na ciasto:
1 puszka masy makowej z bakaliami, 6 jajek, 8 łyżek kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, szczypta soli.
Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego, 700 ml mleka, 3 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek cukru, 300 g masła
Ponadto słoiczek kwaśnego dżemu owocowego do przekładania oraz wiórki kokosowe do dekoracji tortu makowego.
Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo do dawać masę makową i cały czas ucierać. Następnie wsypać kaszę mannę oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dołożyć do ciasta makowego. Wszystko dokładnie połączyć, po czym przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu ciasta przestudzić je i przekroić na 3 blaty.
Krem: 200 ml zimnego mleka wymieszać z budyniami w proszku oraz cukrem. Pozostałe 500 ml mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać rozrobione budynie, gotować kilka minut do zgęstnienia masy, cały czas mieszając. Masło utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej oraz sok z cytryny. Krem powinien być utarty na jednolitą puszystą masę.
Przekładanie tortu makowego: 1 blat ciasta posmarować połową słoiczka dżemu oraz wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować drugą połową dżemu oraz 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki tortu makowego posmarować pozostałym kremem, oprószyć wiórkami kokosowymi i ozdobić na przykład żurawiną.
Tort makowy być może nie należy do najczęściej pieczonych ciast z makiem, ale z pewnością jest wspaniałym i dosyć prostym do przygotowania tortem.
Komentarze
Prześlij komentarz