Sernik na kruchym, z rodzynkami, sernik wiedeński, z wiśniami, czy brzoskwiniami, nikt chyba nie potrafi wymienić wszystkich odsłon tego wspaniałego ciasta. Każdy pewnie też ma swój ulubiony rodzaj sernika i wypraktykowaną na niego recepturę, do której najczęściej powraca. Ale przecież to w różnorodności tkwi prawdziwy smak. Dlatego nie obawiajmy się eksperymentów, odkrywajmy nowe odsłony sernika i sięgajmy po wcześniej nam nieznane przepisy. Dzisiaj zapraszam na sernik przygotowywany na zimno, bez pieczenia ciasta. Jego zaletą jest łatwy i bardzo szybki sposób przygotowania oraz niewątpliwie oryginalny smak, który nadaje mu likier.
Składniki:
12 dag masła, 25 dag herbatników czekoladowych, 60 dag kremowego twarożku, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 kieliszki likieru, 10 dag czekolady gorzkiej, 400 ml śmietanki kremówki, ponadto tabliczka gorzkiej czekolady do udekorowania sernika.
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnuszku. Herbatniki włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem lub drobno rozkruszyć. Pokruszone ciastka wsypać do miski i zalać roztopionym i przestudzonym masłem, po czym dokładnie wymieszać. Herbatnikową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, a następnie wyrównać wierzch lekko dociskając łopatką. Foremkę wstawić do lodówki na około 30 do 60 minut.
Twarożek przełożyć do miski, dodać do niego cukier puder, kakao, cukier waniliowy oraz likier. Wszystkie te składniki miksować przez kilka minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, śmietankę kremówkę ubić na sztywno mikserem. Przestudzoną czekoladę lekko wymieszać z bitą śmietaną, a następnie połączyć z masą twarogową. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany herbatnikowy spód. Wierzch sernika wyrównać łopatką. Ciasto udekorować startą czekoladą lub polać czekoladową polewą i wstawić do lodówki.
Sernik najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem. Również smakuje on najlepiej serwowany, jako deser na zimno prosto z lodówki. Doskonale smakuje także podany w towarzystwie owoców i bitej śmietany.
Składniki:
12 dag masła, 25 dag herbatników czekoladowych, 60 dag kremowego twarożku, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 kieliszki likieru, 10 dag czekolady gorzkiej, 400 ml śmietanki kremówki, ponadto tabliczka gorzkiej czekolady do udekorowania sernika.
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnuszku. Herbatniki włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem lub drobno rozkruszyć. Pokruszone ciastka wsypać do miski i zalać roztopionym i przestudzonym masłem, po czym dokładnie wymieszać. Herbatnikową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, a następnie wyrównać wierzch lekko dociskając łopatką. Foremkę wstawić do lodówki na około 30 do 60 minut.
Twarożek przełożyć do miski, dodać do niego cukier puder, kakao, cukier waniliowy oraz likier. Wszystkie te składniki miksować przez kilka minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, śmietankę kremówkę ubić na sztywno mikserem. Przestudzoną czekoladę lekko wymieszać z bitą śmietaną, a następnie połączyć z masą twarogową. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany herbatnikowy spód. Wierzch sernika wyrównać łopatką. Ciasto udekorować startą czekoladą lub polać czekoladową polewą i wstawić do lodówki.
Sernik najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem. Również smakuje on najlepiej serwowany, jako deser na zimno prosto z lodówki. Doskonale smakuje także podany w towarzystwie owoców i bitej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz