Przygotowanie ciasta francuskiego na napoleonkę

Podstawą dobrej tradycyjnej napoleonki jest ciasto francuskie. Jest ono uważane za dosyć trudne do przygotowania. Mimo, że składa się jedynie z kilku produktów, mianowicie mąki i masła z dodatkiem jaj, wody i soli to sposób jego przygotowania jest rzeczywiście dosyć skomplikowany.
Technika przyrządzania ciasta francuskiego polega na przygotowaniu tak zwanego ciasta podstawowego. Zagniata się go tak samo, jak na pierogi z mąki jaj i wody. Ciasto podstawowe rozwałkowuje się na grubość nie mniejszą niż 5 mm i nakłada się na nie warstwę masła. Pozostawia się przy tym wolne boki( bez pokrycia masłem), na złożenie do środka ciasta w kopertę. Masło nie powinno być zbyt twarde, by mogło dobrze połączyć się z ciastem. Po nałożeniu masła ciasto podstawowe składa się do środka, tak, aby składane boki przykrywały w całości powierzchnię z nałożonym wcześniej masłem tworząc tak zwaną kopertę. Tak złożone ciasto składa się jeszcze raz na pół na grubość około 1,5 cm i dopiero wtedy wałkuje. Następnie ciasto składa się na 4 części i ponownie rozwałkowuje. Czynność tę powtarza się, co najmniej sześciokrotnie. Tak wywałkowane ciasto szczelnie owija się folią spożywczą i wkłada do lodówki, na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowuje się i przekłada na blachę wyłożoną pergaminem.
Do pieczenia ciasta francuskiego na napoleonkę używa się produktów w ilości podanej w przepisie. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzieli się na dwie części. Rozwałkowuje się 2 płaty ciasta i piecze na 2 blaszkach. Temperatura oraz czas pieczenia ciasta francuskiego również podawana jest w przepisie na napoleonkę. Ciasta te wkładamy jednak do bardzo gorącego, bo nagrzanego, co najmniej do temperatury 250 stopni. Przy pieczeniu ciasta francuskiego w niższej temperaturze nie uzyskamy właściwego efektu, gdyż masło wypłynie, a ciasto nie wyrośnie.
Poznanie techniki przyrządzania i pieczenia ciasta francuskiego z pewnością znacznie ułatwi nam upieczenie dobrej tradycyjnej napoleonki, ale też i wielu innych wspaniałych francuskich wypieków.

Komentarze