Przepis na tort kawowy

Czyż nie jest wspaniały zapach świeżo mielonej, bądź zaparzanej kawy? Zapach tortu kawowego jest z pewnością mniej intensywny, ale za to jego smak jest wytworny. Poniżej przepis na tort kawowy z nutką wiśniowego smaku.
Składniki na ciasto:
6 jajek, 15 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki drobno zmielonej kawy, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu.
Składniki na masę wiśniową:
20 dag świeżych lub mrożonych wiśni, 50 ml wody, 5 dag cukru, łyżeczka żelatyny.
Składniki na krem:
1 Budyń czekoladowy, 0,5 l mleka, 30 dag masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Składniki na Poncz:
0,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru, 50 ml wiśniówki.
Ponadto do dekoracji tortu kawowego tabliczka czekolady, 3 łyżki mleka oraz wisienki koktajlowe.
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. W miseczce widelcem wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Na ubitą pianę wlać masę żółtkową, następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kawę. Wszystko delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Przelać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzony biszkopt wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 blaty.
Przygotowanie masy wiśniowej:
Z wiśni usunąć pestki, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać cukier i dusić 5 do 10 minut. Do gorących wiśni dodać żelatynę i starannie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, po czym wystudzić.
Przygotowanie kremu:
Na mleku ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć dodając po łyżce zimnej masy budyniowej oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Wszystko razem utrzeć na puszysty krem.
Przełożenie tortu kawowego:
Pierwszy blat biszkoptu naponczować, posmarować połową tężejącej warstwy wiśniowej, posmarować połową kremu i przykryć drugim blatem. Następnie drugi blat naponczować, posmarować pozostałą masą wiśniową, oraz kremem i przykryć trzecim blatem. Czekoladę z dodatkiem mleka roztopić w kąpieli wodnej i polać wierzch oraz boki tortu kawowego, a następnie ozdobić wisienkami koktajlowymi.
Wspaniały tort kawowy z wiśniową nutką smakuje wyśmienicie oraz znakomicie poprawia nastrój.

Komentarze