Nietypowy tort makowy z jabłkami i bakaliami

Bogactwo przepisów, smaków, form i dekoracji, to główne cechy charakteryzujące tortowe desery. Tort owocowy, tort czekoladowy lub tort kawowy, to tylko krótki spis najpopularniejszych tortów, które są nieodłącznymi elementami wielu przyjęć. Do tego smakowitego grona, śmiało można zaliczyć również tort makowy. I właśnie poniżej prezentuję przepis na taki tort. Różni się on jednak od większości tradycyjnych tortów, gdyż nie powstaje z typowego ciasta biszkoptowego i nie przekłada się go kremem. Mimo to wart jest wypróbowania.

Składniki:
3 szklanki maku, 3 szklanki mleka, 15 migdałów, 5 orzechów włoskich, 3 jabłka, 1/2 szklanki rodzynek, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 5 jaj, 2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 1/3 szklanki oleju, 4 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki miodu, olejek migdałowy

Wykonanie:
Mak zagotować w mleku, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu do napęcznienia. Odsączyć na sicie. Ugotowany mak zemleć dwukrotnie w maszynce.
Migdały sparzyć i obrać. Orzechy wyłuskać i posiekać. Jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej.
Jaja, cukier i masło zmiksować w makutrze. Połączyć z makiem. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, bułkę tartą, miód i olejek migdałowy. Dalej miksować.
Dużą tortownicę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wlać do niej gotowe ciasto. Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 60 minut. Po przestudzeniu tort według uznania pokryć lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Powyżej przedstawiony, trochę nietypowy, tort makowy, posiada walory zdrowotne. Należy go spożywać w małych porcjach, gdyż działa on jak „szczotka” na żołądek, a mak w tej postaci wspomaga trawienie. Do tego sam tort posiada ciekawy smak. Jest to zatem idealny deser na podwieczorkowe przyjęcia.

Komentarze