Bogactwo przepisów, smaków, form i dekoracji, to
główne cechy charakteryzujące tortowe desery. Tort owocowy, tort czekoladowy
lub tort kawowy, to tylko krótki spis najpopularniejszych tortów, które są nieodłącznymi
elementami wielu przyjęć. Do tego smakowitego grona, śmiało można zaliczyć również
tort makowy. I właśnie poniżej prezentuję przepis na taki tort. Różni się on
jednak od większości tradycyjnych tortów, gdyż nie powstaje z typowego ciasta
biszkoptowego i nie przekłada się go kremem. Mimo to wart jest wypróbowania.
Składniki:
3 szklanki maku, 3 szklanki mleka, 15 migdałów, 5 orzechów włoskich, 3
jabłka, 1/2 szklanki rodzynek, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 5 jaj, 2 szklanki
cukru, 1/2 kostki masła, 1/3 szklanki oleju, 4 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku
do pieczenia, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki miodu, olejek migdałowy
Wykonanie:
Mak zagotować w mleku, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu do
napęcznienia. Odsączyć na sicie. Ugotowany mak zemleć dwukrotnie w maszynce.
Migdały sparzyć i obrać. Orzechy wyłuskać i posiekać. Jabłka umyć i
zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej.
Jaja, cukier i masło zmiksować w makutrze. Połączyć z makiem. Dodać olej,
mąkę, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, bułkę tartą, miód i olejek
migdałowy. Dalej miksować.
Dużą tortownicę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wlać do niej gotowe
ciasto. Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 60
minut. Po przestudzeniu tort według uznania pokryć lukrem lub rozpuszczoną
czekoladą.
Powyżej
przedstawiony, trochę nietypowy, tort makowy, posiada walory zdrowotne. Należy
go spożywać w małych porcjach, gdyż działa on jak „szczotka” na żołądek, a mak
w tej postaci wspomaga trawienie. Do tego sam tort posiada ciekawy smak. Jest
to zatem idealny deser na podwieczorkowe przyjęcia.
Komentarze
Prześlij komentarz