Jak zrobić wyśmienite domowe ptysie?

Przechodząc obok cukierni czasem przystajemy na chwilę i ochoczo przyglądamy się słodkim przysmakom. Wspaniała napoleonka, czekoladowa wuzetka, piękny ptyś, śliczna szarlotka, sernik, i jakże wykwintne torty kuszą nas swoim wyglądem i zachęcają do zakupu. Niekiedy trudno się nam oprzeć i wstępujemy po małe, co nieco, ale czasem też sami próbujemy swoich cukierniczych zdolności, piekąc coś słodkiego w domu.
Dzisiaj mała podpowiedź, jak zrobić domowe wyśmienite ptysie.
Ptyś to ciasteczko przygotowywane na bazie ciasta parzonego, z którego piecze się takie małe „kopczyki”. Przestudzone ciasteczko przekrawa się na pół. Na dolną część szprycą nakłada się porcje kremu lub bitej śmietany i przykrywa górną częścią ciasteczka. Ptysia ozdabia się czekoladą, z którą smakuje rewelacyjnie.
Aby przygotować ciasto należy w garnku zagotować250 ml wody z dodatkiem 100 g masła. Następnie na wrzątek wsypać 200 g mąki i zaparzać na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Po kilku minutach, kiedy powstanie lśniąca, jednolita masa należy zdjąć garnek z palnika. Do jeszcze ciepłej, ale niewrzącej masy należy wbijać po jednym jajku i miksować do czasu, aż jajko połączy się z masą. W ten sposób trzeba wbić 4 jajka. Tak zaparzone ciasto można włożyć już do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta i wyciskać na nią rozetki z ciasta zachowując odstępy, bo ptysie będą jeszcze rosły. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasteczka na złoty kolor przez około 20 minut.
Ptyś znakomicie komponuje się z lekką bitą śmietaną. Przygotowuje się ją szybko i najlepiej na krótko przed przełożeniem i podaniem ptysiów. W wysokim naczyniu należy mikserem ubić 400 ml zimnej wysokoprocentowej śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodać około 2-3 łyżki cukru pudru oraz cukier waniliowy. Ptysia należy przeciąć na dwie połowy dolną i górną. Za pomocą szprycy nałożyć porcję bitej śmietany na dolną połowę ciasteczka i przykryć górną połową.
Ptysia koniecznie trzeba jeszcze udekorować. Najładniej wygląda i najlepiej smakuje polany czekoladą. Można oczywiście oprószyć go cukrem pudrem, ale czekolada nadaje ptysiowi swoistego uroku. Należy, więc roztopić tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 3 łyżek mleka w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasteczek. Mam nadzieję, że skorzystacie z powyższych wskazówek i przygotujecie pyszne domowe ptysie.

Komentarze