Efektowny tort czekoladowy

Czekolada od wielu lat cieszy się ogromną popularnością. Dzisiaj zapraszam na wspaniały deser, w którym czekolada odgrywa najważniejszą rolę. Przepis może wydawać się nieco skomplikowany, gwarantuje jednak przygotowanie niezwykle efektownego tortu czekoladowego.
Składniki:
Spód: ¼ m argaryny, 200 g kokosowych wafelków lub kokosowych kruchych ciastek, olejek migdałowy do smaku
Masa pierwsza: 2 galaretki tropikalne, puszka ananasów w syropie
Masa druga: 1 opakowanie bitej śmietany w proszku, 300 ml śmietany 30%, 200 g jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do smaku
Masa trzecia: 1 opakowanie bitej śmietany w proszku, 350 ml śmietany 30 %, 1 gorzka czekolada, cukier puder do smaku, 3 łyżeczki żelatyny, ponadto 2 czekolady gorzka i mleczna oraz 4 małe opakowania herbatników.
Przygotowanie:
Spód: kokosowe wafelki lub ciastka zmiksować. Margarynę roztopić i przestudzić, a następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami i odrobiną olejku migdałowego. Masę rozsmarować na dnie tortownicy o średnicy 20 cm, po czym włożyć do schłodzenia do lodówki.
Masa pierwsza: Galaretki rozpuścić w ½ l wrzącej wody. Ananasy odsączyć z soku i zmiksować lub drobniutko pokroić, a następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wlać na spód tortu, na to ułożyć połowę herbatników i włożyć do lodówki.
Masa druga: Syrop z ananasów zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec bitą śmietanę w proszku. Następnie dodać jogurt, cukier oraz wcześniej rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Odrobinę masy trzeba zostawić do dekoracji tortu czekoladowego, a pozostałą masę wlać na ciasto. Ułożyć drugą połowę herbatników i włożyć do lodówki.
Masa trzecia: W odrobinie gorącej wody rozpuścić żelatynę. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić mikserem na sztywno dodając pod koniec bitą śmietanę w proszku. Następnie dodać schłodzoną żelatynę, rozpuszczoną czekoladę, ewentualnie odrobinę cukru do smaku. Trochę kremu pozostawić do dekoracji tortu czekoladowego, a pozostałą część wyłożyć na ciasto i włożyć do lodówki.
Czekoladę gorzką i mleczną roztopić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch i boki ciasta. Z pozostawionych kremów szprycą zrobić ozdobne rozetki dekorując wierzch ciasta.
Wyśmienity efektownie ozdobiony tort czekoladowy to doskonały deser nie tylko dla wielbicieli czekolady.

Komentarze