Serniki to niezwykle wyjątkowy gatunek ciast, które od
pokoleń pojawiają się na naszych stołach. Ich wyjątkowość polega między innymi
na tym, że możemy je przygotowywać na setki różnych sposobów i każdy z nich ma
w sobie coś, co czyni go ulubionym deserem w naszych domach.
Składniki na ciasto:
175 g masła, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, 150 g cukru, 3 jaja,
200 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól, 2 łyżki mleka, 2 cytryny
Składniki na masę serową:
80 g cukru, 150 g masła, 1 kg sera dwukrotnie zmielonego, 8 jaj, 200 g
białej czekolady, 2 łyżki mąki pszennej, 250 ml mleka
Składniki na polewę:
1 łyżka mleka, 50 g białej czekolady
Wykonanie:
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym, cukrem waniliowym i jajami
na masę. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Sypkie
składniki dodawać do masy na zmianę z mlekiem, cały czas miksując. Z cytryn zetrzeć
skórkę i dodać do ciasta razem z jedną łyżeczką cytrynowego soku. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać.
Formę (24 x 40 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą, następnie przelać do
niej ciasto. Piec przez 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa: Jajka rozdzielić, białka schłodzić. Masło utrzeć z cukrem,
stopniowo dodając żółtka, następnie ser, mleko oraz mąkę (masa powinna być dość
gęsta). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej i delikatnie
połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać drewnianą łyżką. Masę serową
wylać na ciasto. Piec około 60 minut w temperaturze 180 – 185 stopni (góra –
dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić nieco drzwiczki piekarnika
i ostudzić sernik.
Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i polewą ozdobić ostudzony
sernik.
Lata mijają, i
mimo że wciąż odkrywamy nowe rodzaje ciast, to serniki, nawet po pewnych
modyfikacjach, wciąż pozostają ulubionym ciastem Polaków.
Komentarze
Prześlij komentarz