Czar serników

Serniki to niezwykle wyjątkowy gatunek ciast, które od pokoleń pojawiają się na naszych stołach. Ich wyjątkowość polega między innymi na tym, że możemy je przygotowywać na setki różnych sposobów i każdy z nich ma w sobie coś, co czyni go ulubionym deserem w naszych domach.

Składniki na ciasto:
175 g masła, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, 150 g cukru, 3 jaja, 200 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 2 łyżki mleka, 2 cytryny
Składniki na masę serową:
80 g cukru, 150 g masła, 1 kg sera dwukrotnie zmielonego, 8 jaj, 200 g białej czekolady, 2 łyżki mąki pszennej, 250 ml mleka
Składniki na polewę:
1 łyżka mleka, 50 g białej czekolady

Wykonanie:
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym, cukrem waniliowym i jajami na masę. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Sypkie składniki dodawać do masy na zmianę z mlekiem, cały czas miksując. Z cytryn zetrzeć skórkę i dodać do ciasta razem z jedną łyżeczką cytrynowego soku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Formę (24 x 40 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą, następnie przelać do niej ciasto. Piec przez 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa: Jajka rozdzielić, białka schłodzić. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, następnie ser, mleko oraz mąkę (masa powinna być dość gęsta). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać drewnianą łyżką. Masę serową wylać na ciasto. Piec około 60 minut w temperaturze 180 – 185 stopni (góra – dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić nieco drzwiczki piekarnika i ostudzić sernik.
Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i polewą ozdobić ostudzony sernik.

Lata mijają, i mimo że wciąż odkrywamy nowe rodzaje ciast, to serniki, nawet po pewnych modyfikacjach, wciąż pozostają ulubionym ciastem Polaków.

Komentarze