Kawa, podobnie jak czekolada, jest często
wykorzystywana w pieczeniu ciast. Możemy ją spotkać w wielu rodzajach wypieków
i deserów takich jak: tort kawowy, tiramisu, kawowiec i wiele innych. Kawę
można dodać w sypkiej postaci do ciasta, jak i w postaci płynnej do kremu, co
najczęściej ma miejsce w przypadku przygotowania tortu kawowego. Kawa to
również znakomity dodatek do kruszonki, która dzięki temu nabierze ciekawego
aromatu i koloru. W poniższym przepisie, kawa w sypkiej postaci jest
składnikiem ciasta biszkoptowego. Wraz z pozostałymi dodatkami stanowi wypiek
warty wypróbowania.
Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 4 łyżki mielonej kawy, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 cukier
waniliowy, 1 szklanka oleju
Składniki na krem:
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 budyń waniliowy, 500 ml mleka, 3 łyżki
cukru, 200 g masła
Dodatki:
1 słoik powideł śliwkowych, 200 g suszonych śliwek, 200 g rodzynek, 1,5
szklanki wódki
Wykonanie:
Śliwki i rodzynki zalać wódką i zostawić na noc.
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodawać po 1 żółtku
oraz po 1 łyżce oleju. Wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kawę.
Całość wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (25 x 40 cm) i piec około 30
minut w temperaturze 190 stopni.
Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przekroić na pół. Obie części
posmarować powidłami.
Mąkę ziemniaczaną połączyć z budyniem i rozrobić w 125 ml mleka.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę budyniową i ugotować gęsty
krem, ostudzić, a następnie utrzeć z masłem. Do kremu dodać osączone i
pokrojone bakalie.
Biszkoptowe blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta ozdobić według uznania
– może być czekoladowa polewa.
Tak przygotowany wypiek jest ciekawym połączeniem
kawowego ciasta biszkoptowego i kremu budyniowego, przełamanego nutą
śliwkowych powideł. Jest to idealny dodatek do popołudniowej herbaty i oczywiście kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz