Ciasto kawowe z kremem budyniowym i śliwkami

Kawa, podobnie jak czekolada, jest często wykorzystywana w pieczeniu ciast. Możemy ją spotkać w wielu rodzajach wypieków i deserów takich jak: tort kawowy, tiramisu, kawowiec i wiele innych. Kawę można dodać w sypkiej postaci do ciasta, jak i w postaci płynnej do kremu, co najczęściej ma miejsce w przypadku przygotowania tortu kawowego. Kawa to również znakomity dodatek do kruszonki, która dzięki temu nabierze ciekawego aromatu i koloru. W poniższym przepisie, kawa w sypkiej postaci jest składnikiem ciasta biszkoptowego. Wraz z pozostałymi dodatkami stanowi wypiek warty wypróbowania.

Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mielonej kawy, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka oleju
Składniki na krem:
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 budyń waniliowy, 500 ml mleka, 3 łyżki cukru, 200 g masła
Dodatki:
1 słoik powideł śliwkowych, 200 g suszonych śliwek, 200 g rodzynek, 1,5 szklanki wódki

Wykonanie:
Śliwki i rodzynki zalać wódką i zostawić na noc.
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodawać po 1 żółtku oraz po 1 łyżce oleju. Wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kawę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (25 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przekroić na pół. Obie części posmarować powidłami.
Mąkę ziemniaczaną połączyć z budyniem i rozrobić w 125 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę budyniową i ugotować gęsty krem, ostudzić, a następnie utrzeć z masłem. Do kremu dodać osączone i pokrojone bakalie.
Biszkoptowe blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta ozdobić według uznania – może być czekoladowa polewa.

Tak przygotowany wypiek jest ciekawym połączeniem kawowego ciasta biszkoptowego i kremu budyniowego, przełamanego nutą śliwkowych powideł. Jest to idealny dodatek do popołudniowej herbaty i oczywiście kawy.

Komentarze