Ciasto bananowe.


  Pieczenie ciasta z owocami to można powiedzieć, że jest to coś dosyć powszechnym. A banany są owocem dość powszechnie spotykanym i lubi je każdy z nas. A kompozycja w cieście jest na prawdę pyszna. Ja osobiście uwielbiam ciasta, w których znajdują się banany. Przepis na upieczenie ciasta z bananami, który udało mi się znaleźć jest prosty i szybki, także z efektu będziemy się bardzo szybko cieszyć. Dlatego chce się z wami podzielić owym przepisem.
Potrzebować będziemy:
- 7 bananów, najlepiej dojrzałych;
- 280 g brązowego cukru;
- 2 jaja;
- cukier waniliowy;
- ekstrakt waniliowy (parę kropel);
- 140 g masła;
- 300 g mąki;
- dwie płaskie łyżeczki sody;
- szczypta soli;
  Przejdziemy teraz do przygotowania i upieczenia ciasta. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy też wcześniej z lodówki masło, żeby zrobiło się miękkie. Banany obieramy, kroimy i miksujemy albo ugniatamy np. widelcem. Dodajemy do bananów cukier, cukier waniliowy, wlewamy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Następnie w miseczce ubijamy jajka. Wlewamy je do miseczki z bananami i innymi produktami i też mieszamy. Dodajemy nasze rozpuszczone masło. I dalej mieszamy. Do mąki wsypujemy sodę oraz sól i mieszamy tak, aby się nam połączyły. Wsypujemy to do masy i mieszamy dokładnie. Wąską blaszkę smarujemy tłuszczem i wlewamy tam ciasto. Wkładamy to do piekarnika i pieczemy przez około 1.5 godziny. Gdy już zbliża się koniec czasu to tradycyjnie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku dobrze upieczone. Jeżeli na patyczku będzie coś wilgotnego z ciasta to pieczemy następne 10 minut. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je w formie do wystudzenia. Wyciągamy ciasto z formy, posypujemy cukrem pudrem.
  I mamy przepyszne bananowe ciasto. Smacznego!


Komentarze