Pieczenie ciasta z owocami to można
powiedzieć, że jest to coś dosyć powszechnym. A banany są owocem
dość powszechnie spotykanym i lubi je każdy z nas. A kompozycja w
cieście jest na prawdę pyszna. Ja osobiście uwielbiam ciasta, w
których znajdują się banany. Przepis na upieczenie ciasta z
bananami, który udało mi się znaleźć jest prosty i szybki, także
z efektu będziemy się bardzo szybko cieszyć. Dlatego chce się z
wami podzielić owym przepisem.
Potrzebować będziemy:
- 7 bananów, najlepiej dojrzałych;
- 280 g brązowego cukru;
- 2 jaja;
- cukier waniliowy;
- ekstrakt waniliowy (parę kropel);
- 140 g masła;
- 300 g mąki;
- dwie płaskie łyżeczki sody;
- szczypta soli;
Przejdziemy teraz do przygotowania i
upieczenia ciasta. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Wyjmujemy też wcześniej z lodówki masło, żeby zrobiło się
miękkie. Banany obieramy, kroimy i miksujemy albo ugniatamy np.
widelcem. Dodajemy do bananów cukier, cukier waniliowy, wlewamy
ekstrakt waniliowy i mieszamy. Następnie w miseczce ubijamy jajka. Wlewamy je do miseczki z bananami i innymi produktami i
też mieszamy. Dodajemy nasze rozpuszczone masło. I dalej mieszamy.
Do mąki wsypujemy sodę oraz sól i mieszamy tak, aby się
nam połączyły. Wsypujemy to do masy i mieszamy dokładnie.
Wąską blaszkę smarujemy tłuszczem i wlewamy tam ciasto.
Wkładamy to do piekarnika i pieczemy przez około 1.5 godziny. Gdy
już zbliża się koniec czasu to tradycyjnie sprawdzamy drewnianym
patyczkiem czy ciasto jest w środku dobrze upieczone. Jeżeli na
patyczku będzie coś wilgotnego z ciasta to pieczemy następne 10
minut. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je w formie do wystudzenia.
Wyciągamy ciasto z formy, posypujemy cukrem pudrem.
I mamy
przepyszne bananowe ciasto. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz