Brzoskwinie, ananasy i maliny w pysznym owocowym torcie

Torty towarzyszą nam przy różnych okazjach przez cały rok. W zależności od uroczystości, czy wieku jubilata zmienia się jednak ich rodzaj. Z okazji urodzin dla dziecka raczej nie zrobimy tortu kawowego, czy makowego, ale przygotowanie tortu owocowego będzie jak najbardziej odpowiednie. Poniżej przepis na pyszny tort owocowy z dodatkiem malin, brzoskwiń i ananasów.
Składniki na biszkopt:
6 jajek, 200 g cukru, sól, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g mąki pszennej, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ciasta
Składniki na masę:
2 opakowania budyniu śmietankowego, 300 g masła, 1 puszka brzoskwiń w syropie, 1 puszka ananasów w syropie, 5 żółtek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto ½ kg malin, 2 łyżki żelatyny, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, cukier, 1 opakowanie płatków migdałów
Przygotowanie tortu owocowego:
Biszkopt: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Obie mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiewając przez sitko dodać do masy jajecznej. Delikatnie zamieszać łyżką, aby dokładnie połączyć składniki. Masę wlać na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa: Z puszki brzoskwiń odlać sok i zagotować go z 3 łyżkami cukru. Budynie rozrobić w ¾ szklanki wody, dodać żółtka i mąkę, po czym wymieszać. Następnie wlać t o na gotujący się sok z brzoskwiń. Gotować chwilę do zgęstnienia masy, po czym przestudzić. Masło utrzeć mikserem, pod koniec dodawać po łyżce kremu i zmiksować na puszystą masę. Brzoskwinie oraz ananasy z puszki pokroić w kostkę i dodać do masy, a następnie delikatnie wymieszać łyżką. (Odrobinę kremu bez owoców pozostawić do obsmarowania tortu).
Masa malinowa: żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Maliny zmiksować dodając do smaku cukru, a następnie połączyć z tężejącą żelatyną.
Przekładanie tortu: biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat ciasta posmarować połową masy malinowej, ułożyć okrągłe biszkopty i posmarować drugą połową malin. Na to wyłożyć krem z owocami przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu owocowego obsmarować pozostawionym kremem i posypać płatkami migdałów.
Lekki biszkopt, delikatny krem z brzoskwiniami i ananasami, orzeźwiająca masa malinowa, oraz dekoracyjne płatki migdałów tworzą wyśmienity tort owocowy na wiele okazji.

Komentarze