Błędy w pieczeniu ciast

Pieczenie ciasta jest niezwykle zajmującą czynnością. Wymaga ona skupienia, pewnej praktyki oraz serca włożonego w cały proces powstawania wypieku. Dla wielu ludzi pieczenie ciasta stało się prawdziwą pasją, która daje ogromną satysfakcję i radość. Ale pieczenie ciast może przynieść też sporo nerwów, problemów i zawodów, zwłaszcza dla mniej wprawionych osób. Być może zawód z powodu nieudanego wypieku wynika z poniższych błędów.
Nieświeże i marnej jakości, podrabiane i rozcieńczane składniki. Może to spowodować zmianę konsystencji ciast choćby serników. Jeżeli decydujemy się na twaróg z wiaderka, powinien on po wyjęciu zachowywać swój kształt i nie posiadać wodnistej konsystencji. Kiepskiej jakości składniki mogą pogorszyć smak i wygląd ciasta. Składniki po wyjęciu z lodówki powinny nabrać temperatury pokojowej, chyba że przepis zaleca inaczej, wówczas należy go ściśle przestrzegać. W przypadku doboru składników, błędem jest odmierzanie ich „na oko” lub w przypadku, gdy składniki przelicza się na szklanki, zbytnie ich upychanie. Błędem jest też chaotyczne mieszanie połączonych składników (należy je mieszać delikatnie w jedną stronę). Częstym błędem jest zbyt długie lub zbyt krótkie wyrabianie, ucieranie ciasta. Zbyt długie powoduje jego napowietrzenie, co skutkuje późniejszym opadnięciem. Problemy mogą pojawić się też, gdy ciasto jest wyrabiane zbyt krótko. Składniki powinny być dobrze rozprowadzone, a podana w przepisie reguła, że „ciasto ma odchodzić od ręki”, powinna być przestrzegana. Problem może stworzyć nieprzesiana mąka, proszek do pieczenia, kakao. Przesiane składniki lepiej i bardziej równomiernie się wyrabia, a ciasto powinno lepiej rosnąć.
Kolejnym błędem w pieczeniu ciast jest źle przygotowana forma. Brak podsypki, papieru do pieczenia, powoduje przypalanie się ciasta. Błędem jest również nierównomierne rozprowadzenie ciasta w formie. Warto też ostukać formę z ciastem, uwalniając z niego pęcherzyki powietrza, co powinno zapobiec jego opadnięciu w trakcie pieczenia. Błędem jest częste otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia, co w połączeniu ze źle dobraną temperaturą i nierozgrzanym wcześniej piekarnikiem doprowadzi do powstania zakalca. Po upieczeniu ciasta, należy powstrzymać swój apetyt i nie wyjmować go z piekarnika dopóki nie ostygnie i nie odpocznie. Dzięki temu ciasto nie opadnie i łatwiej go pokroimy.
Wyeliminowanie powyższych błędów powinno zwiększyć szansę na sukces w postaci pysznego sernika, szarlotki lub wuzetki.

Komentarze