Pieczenie ciasta jest niezwykle zajmującą czynnością.
Wymaga ona skupienia, pewnej praktyki oraz serca włożonego w cały proces
powstawania wypieku. Dla wielu ludzi pieczenie ciasta stało się prawdziwą
pasją, która daje ogromną satysfakcję i radość. Ale pieczenie ciast może
przynieść też sporo nerwów, problemów i zawodów, zwłaszcza dla mniej
wprawionych osób. Być może zawód z powodu nieudanego wypieku wynika z
poniższych błędów.
Nieświeże i marnej jakości, podrabiane i rozcieńczane
składniki. Może to spowodować zmianę konsystencji ciast choćby serników. Jeżeli
decydujemy się na twaróg z wiaderka, powinien on po wyjęciu zachowywać swój
kształt i nie posiadać wodnistej konsystencji. Kiepskiej jakości składniki mogą
pogorszyć smak i wygląd ciasta. Składniki po wyjęciu z lodówki powinny nabrać
temperatury pokojowej, chyba że przepis zaleca inaczej, wówczas należy go
ściśle przestrzegać. W przypadku doboru składników, błędem jest odmierzanie ich
„na oko” lub w przypadku, gdy składniki przelicza się na szklanki, zbytnie ich
upychanie. Błędem jest też chaotyczne mieszanie połączonych składników (należy
je mieszać delikatnie w jedną stronę). Częstym błędem jest zbyt długie lub zbyt
krótkie wyrabianie, ucieranie ciasta. Zbyt długie powoduje jego napowietrzenie,
co skutkuje późniejszym opadnięciem. Problemy mogą pojawić się też, gdy ciasto
jest wyrabiane zbyt krótko. Składniki powinny być dobrze rozprowadzone, a
podana w przepisie reguła, że „ciasto ma odchodzić od ręki”, powinna być przestrzegana.
Problem może stworzyć nieprzesiana mąka, proszek do pieczenia, kakao. Przesiane
składniki lepiej i bardziej równomiernie się wyrabia, a ciasto powinno lepiej
rosnąć.
Kolejnym błędem w pieczeniu ciast jest źle
przygotowana forma. Brak podsypki, papieru do pieczenia, powoduje przypalanie
się ciasta. Błędem jest również nierównomierne rozprowadzenie ciasta w formie.
Warto też ostukać formę z ciastem, uwalniając z niego pęcherzyki powietrza, co
powinno zapobiec jego opadnięciu w trakcie pieczenia. Błędem jest częste
otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia, co w połączeniu ze źle dobraną
temperaturą i nierozgrzanym wcześniej piekarnikiem doprowadzi do powstania
zakalca. Po upieczeniu ciasta, należy powstrzymać swój apetyt i nie wyjmować go
z piekarnika dopóki nie ostygnie i nie odpocznie. Dzięki temu ciasto nie
opadnie i łatwiej go pokroimy.
Wyeliminowanie
powyższych błędów powinno zwiększyć szansę na sukces w postaci pysznego sernika, szarlotki lub wuzetki.
Komentarze
Prześlij komentarz