Wuzetka, czyli ciasto z epoki Polski Ludowej, ma się
całkiem dobrze. Wuzetka przez lata doczekała się kilku różnych wersji, a
powszechność kulinarnych gazet i internetu tylko wspomaga proces modyfikacji
przepisów.
Składniki na ciasto:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia, 2 łyżki kakao
Składniki na krem:
80 dag schłodzonej śmietany 36%, 1/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżeczki
żelatyny
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady, 50 g czekolady mlecznej, 50 g prawdziwego masła
Dodatkowo:
pół szklanki mocnej herbaty, 1 kieliszek rumu, powidła śliwkowe
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal
ubijać. Dodać żółtka i wciąż ubijać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (25 x 36 lub
mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 175 stopni i piec 25 – 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i
przekroić na dwa blaty.
Żelatynę połączyć z 4 łyżkami letniej wody, zamieszać i odstawić na 15
minut. Następnie dodać 4 łyżki gorącej wody, dokładnie rozpuścić żelatynę
i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubijać mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania
dodawać stopniowo cukier puder. Kilka łyżek ubitej śmietany dodać do żelatyny,
wymieszać, następnie połączyć z resztą ubitej śmietany. Ponownie zmiksować.
Dolny biszkopt nasączyć herbatą wymieszaną z rumem. Następnie posmarować
go niewielką ilością powideł. Posmarować kremem (część pozostawić do
dekoracji). Przykryć drugim biszkoptem i również nasączyć. Odstawić do lodówki.
Obie czekolady połamać na kawałki, dodać masło i rozpuścić na parze. Na
koniec dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć polewę. Wyrównać ją i
wygładzić. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia. Następnie na środkach
przyszłych pokrojonych kwadratów porobić kleksy z pozostałego kremu.
Brak pomysłu na
popołudniowy deser? Myślę, że wuzetka będzie tu dobrym rozwiązaniem, niezależnie
od tego, jaki przepis wykorzystamy w jej przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz