Pieczenie serników należy już chyba do polskiej tradycji. Oczywiście najczęściej robimy sernik na kruchym i sernik z rodzynkami. Różnorodność receptur na te ciasta sprawia jednak, że ciągle odkrywamy ich nowe odsłony. Oto kolejny doskonały przepis na lekki sernik z rodzynkami gwarantujący udany wypiek.
Składniki:
20 dag mąki, 5 dag cukru, 1 jajko, 12 dag masła, szczypta soli,
3 jajka, ½ laski wanilii, 1 kg twarożku śmietankowego, 15 dag cukru, 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku, 200 ml śmietany, 10 dag rodzynek, 1 żółtko, 2 łyżki mleka,.
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać nożem. Następnie dodać cukier, jajka oraz szczyptę soli. Ręką szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Tortownicę o średnicy 26 cm dokładnie nasmarować tłuszczem. Dno i boki tortownicy wyłożyć kruchym ciastem.
Przygotować masę twarogową. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Twaróg połączyć z wydrążonym rdzeniem wanilii, dodać 3 żółtka, cukier oraz budyń w proszku. Dolać śmietanę i całość ucierać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita masa. Następnie dodać rodzynki, migdały, oraz pianę z białek, całość delikatnie wymieszać. Na kruche ciasto wylać masę twarogową i wyrównać łopatką. Żółtkiem rozmąconym z mlekiem posmarować ostrożnie, za pomocą pędzelka wierzch sernika z rodzynkami. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawić w tortownicy do przestudzenia. Po ostygnięciu na serniku z rodzynkami możemy rozsmarować polewę czekoladową.
W dosyć długiej historii pieczenia sernika nieustannie go urozmaicano i wzbogacano, dlatego obecny wygląd i smak niejednego sernika na kruchym, czy sernika z rodzynkami znacznie się różni od tego wypiekanego przez nasze babcie.
Składniki:
20 dag mąki, 5 dag cukru, 1 jajko, 12 dag masła, szczypta soli,
3 jajka, ½ laski wanilii, 1 kg twarożku śmietankowego, 15 dag cukru, 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku, 200 ml śmietany, 10 dag rodzynek, 1 żółtko, 2 łyżki mleka,.
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać nożem. Następnie dodać cukier, jajka oraz szczyptę soli. Ręką szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Tortownicę o średnicy 26 cm dokładnie nasmarować tłuszczem. Dno i boki tortownicy wyłożyć kruchym ciastem.
Przygotować masę twarogową. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Twaróg połączyć z wydrążonym rdzeniem wanilii, dodać 3 żółtka, cukier oraz budyń w proszku. Dolać śmietanę i całość ucierać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita masa. Następnie dodać rodzynki, migdały, oraz pianę z białek, całość delikatnie wymieszać. Na kruche ciasto wylać masę twarogową i wyrównać łopatką. Żółtkiem rozmąconym z mlekiem posmarować ostrożnie, za pomocą pędzelka wierzch sernika z rodzynkami. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawić w tortownicy do przestudzenia. Po ostygnięciu na serniku z rodzynkami możemy rozsmarować polewę czekoladową.
W dosyć długiej historii pieczenia sernika nieustannie go urozmaicano i wzbogacano, dlatego obecny wygląd i smak niejednego sernika na kruchym, czy sernika z rodzynkami znacznie się różni od tego wypiekanego przez nasze babcie.
Komentarze
Prześlij komentarz