Przeglądając strony internetowe dotyczące odżywiania,
można się natknąć na tezę o szkodliwym wpływie pieczywa na nasz organizm.
Nie twierdzę tu, że jest to całkowita nieprawda, gdyż w niektórych przypadkach
nasze pieczywo nie jest najwyższej jakości, a jego skład to nie zawsze tylko
mąka, zakwas lub drożdże, woda i sól.
O wiele większym problemem jest jednak to, z czym łączymy
codzienne pieczywo, w jakich ilościach i o jakich porach jest spożywane. Niektórzy
traktują pieczywo jakby było podstawowym źródłem otyłości lub innych chorób. Warto
przy tym pamiętać jak wiele innych produktów jest przetwarzanych, a które
naturalne są tylko w nazwie na pięknym opakowaniu.
Dna moczanowa jest chorobą, z którą zmaga się wiele
osób. Przyczyną dny jest zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi. Jedną z
przyczyn tego stanu jest niewłaściwa dieta zawierająca produkty o wysokiej
zawartości tego kwasu. I tu miła niespodzianka, gdyż pieczywo i inne produkty
zbożowe mają niską zawartość kwasu moczowego. W 50 gramach powszechnie
krytykowanego chleba białego znajdziemy 7 mg wytworzonego kwasu. 50 gramów kajzerki
to 11 mg kwasu, a w 30 gramach chleba chrupkiego zawartość kwasu wynosi 18
mg. Dla porównania, zawartość kwasu w 100 gramach wielu ryb wynosi od 109 mg (dorsz)
do 345 mg (sardynki). Równie wysokie, a nawet większe wartości znajdziemy w 100
gramach w większości wyrobów mięsnych. Duże zawartości kwasu występują w brokułach,
porze, kukurydzy, szpinaku, w wielu grzybach (oprócz kurek) i alkoholu.
Tylko na
powyższym przykładzie możemy wywnioskować, że nie można całkowicie rezygnować z
pieczywa. Zawiera ono wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Najwięcej takich składników znajdziemy w pieczywie żytnim. Chleb żytni na
zakwasie to bogate źródło wielu witamin, minerałów i innych substancji
wspomagających pracę naszego organizmu. Warto również spożywać chleb mieszany z
mąki żytniej i pszennej, chleb razowy ze słonecznikiem, czy też chleb żytni
lniany, bo tylko dobrze dobrana i zróżnicowana dieta zapewni nam stabilne
funkcjonowanie w zagonionym świecie.
Komentarze
Prześlij komentarz