Czasy współczesne. Na forach i portalach internetowych,
oprócz przepisów na chleb, można się natknąć na debaty o wpływie chleba na
nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę. Na sklepowych półkach przebieramy różne gatunki
chleba, często narzekając na jego niedoskonałości. Niekiedy przy okazji ślubu,
na nowożeńców czeka weselny chleb. Tak jest dziś, a jak to wyglądało kiedyś?
Chleb Słowian w dawnych czasach to nie tylko
codzienne pożywienie. To również bogata symbolika i estyma, mająca
odzwierciedlenie w codziennym życiu. Chleb Słowian to przede wszystkim symbol
dobrych obyczajów i gościnności. Przybywającego gościa, oprócz tradycyjnych
form grzecznościowych, witano oświadczeniem, że czeka na niego „chleb z solą i
dobrą wolą”. Jeżeli zaś chodzi o pożegnanie gościa, to gospodarz na znak przyjaźni łamał się
z nim kawałkiem chleba.
Do dobrych obyczajów należało dzielenie się chlebem
upieczonym z nowego żyta. Takie chleby otrzymywali osoby zajmujące poważne stanowiska,
czyli wójt, przeor, pleban lub osoba wówczas panująca, która otrzymywała
najpiękniejszy bochen na złotym półmisku. Nie zapominano również o służbie. I
tak na Podhalu obdarowywano bochenkiem chleba odchodzącego z pracy parobka.
Normalnością były wspólne żniwa. I tak chleb upieczony z mąki z pierwszego
zmielonego ziarna na Śląsku Opolskim zwany był „żniwnym”. Obdzielano nim
pomagającym przy żniwach sąsiadom. Częstym zwyczajem było też wspólne pieczenie
chleba przez dwie lub trzy sąsiadki. W wielu wsiach łowickich przeznaczano z każdego
pieczywa do podziału miedzy sąsiadami jeden bochen chleba i bułki. Chleb
dzielono na tyle części, ilu sąsiadów chciano obdarować, łącznie z liczbą
dzieci w każdej rodzinie. Zwyczaj ten był wyrazem wzajemnej życzliwości,
pamięci i chęci rewanżu.
Chleb Słowian to również symboliczne połączenie się ze
zmarłymi. Zaduszki to był czas, w którym chleb bywał kładziony na grobach
bliskich zmarłych lub przy przydrożnych krzyżach. Rozdawano go również sługom
kościelnym. Przez cały rok pamiętano również o ubogich, rozdając im pieczywo i
inne produkty. Chleb Słowian to także symbol radosnych wydarzeń takich jak święta
religijne, wesela i chrzciny. W trakcie tych ostatnich, buzię ochrzczonego
niemowlęcia przykładano trzykrotnie do pięknie wypieczonego bochna chleba.
Miało to oznaczać, że taki chleb będzie mu towarzyszył całe życie.
Chleb dawnych
Słowian to symbol bogatej i ciekawej, ale też trudnej historii życia tamtych
ludzi. Pokazuje ona przywiązanie do tradycji, szacunek dla pożywienia i trud
włożony w codzienną ciężką pracę.
Komentarze
Prześlij komentarz