Pierogi to tradycyjne polskie danie, które może być idealne dla osób będących na diecie bezmięsnej. Wiele rodzajów nadzienia do pierogów opartych jest, bowiem na produktach pochodzenia roślinnego. Przykładem takich bezmięsnych, a zarazem wartościowych pierogów są przedstawione poniżej pierogi z soczewicą.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka gorącej wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie:
1 szklanka zielonej soczewicy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, 2 łyżki oleju, 1 mała cebula, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki koperku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta pieprzu.
Wykonanie nadzienia:
Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, wrzucić liść laurowy i ziela angielskie oraz zieloną soczewicę, po czym gotować przez około 30 minut do miękkości ziaren. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Z ugotowanej soczewicy wybrać liść laurowy oraz ziela angielskie, a następnie dodać podsmażoną cebulkę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, przyprawy oraz sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rozgniatając przy tym soczewicę.
Przygotowanie pierogów z soczewicą:
Mąkę przesiać do miski, następnie stopniowo dolewać do niej gorącą, ale niewrzącą wodę, cały czas mieszając łyżką, i pozostawić na około 10 minut. Następnie zagnieść elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto (można je również wyrobić w malakserze z hakiem do ciasta). Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut, by „odpoczęło”. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkować. Szklanką wykrawać kółeczka, na które nakładać porcję wcześniej przygotowanego nadzienia z soczewicy i starannie sklejać brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów z soczewicą. Gotować jeszcze przez około 4 minuty od chwili wypłynięcia do wierzchu. Na patelni zrumienić masło. Ugotowane pierogi z soczewicą wybierać łyżką cedzakową, przekładać do miski i polewać roztopionym masełkiem.
Lekka zupa, pyszne pierogi z soczewicą, no może jeszcze do tego mały słodki deser, czyż nie będzie to wspaniały bezmięsny obiad?
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka gorącej wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie:
1 szklanka zielonej soczewicy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, 2 łyżki oleju, 1 mała cebula, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki koperku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta pieprzu.
Wykonanie nadzienia:
Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, wrzucić liść laurowy i ziela angielskie oraz zieloną soczewicę, po czym gotować przez około 30 minut do miękkości ziaren. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Z ugotowanej soczewicy wybrać liść laurowy oraz ziela angielskie, a następnie dodać podsmażoną cebulkę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, przyprawy oraz sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rozgniatając przy tym soczewicę.
Przygotowanie pierogów z soczewicą:
Mąkę przesiać do miski, następnie stopniowo dolewać do niej gorącą, ale niewrzącą wodę, cały czas mieszając łyżką, i pozostawić na około 10 minut. Następnie zagnieść elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto (można je również wyrobić w malakserze z hakiem do ciasta). Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut, by „odpoczęło”. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkować. Szklanką wykrawać kółeczka, na które nakładać porcję wcześniej przygotowanego nadzienia z soczewicy i starannie sklejać brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów z soczewicą. Gotować jeszcze przez około 4 minuty od chwili wypłynięcia do wierzchu. Na patelni zrumienić masło. Ugotowane pierogi z soczewicą wybierać łyżką cedzakową, przekładać do miski i polewać roztopionym masełkiem.
Lekka zupa, pyszne pierogi z soczewicą, no może jeszcze do tego mały słodki deser, czyż nie będzie to wspaniały bezmięsny obiad?
Komentarze
Prześlij komentarz