Smaczny bezmięsny obiad, czyli pierogi z soczewicą

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które może być idealne dla osób będących na diecie bezmięsnej. Wiele rodzajów nadzienia do pierogów opartych jest, bowiem na produktach pochodzenia roślinnego. Przykładem takich bezmięsnych, a zarazem wartościowych pierogów są przedstawione poniżej pierogi z soczewicą.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka gorącej wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie:
1 szklanka zielonej soczewicy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, 2 łyżki oleju, 1 mała cebula, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki koperku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta pieprzu.
Wykonanie nadzienia:
Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, wrzucić liść laurowy i ziela angielskie oraz zieloną soczewicę, po czym gotować przez około 30 minut do miękkości ziaren. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Z ugotowanej soczewicy wybrać liść laurowy oraz ziela angielskie, a następnie dodać podsmażoną cebulkę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, przyprawy oraz sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rozgniatając przy tym soczewicę.
Przygotowanie pierogów z soczewicą:
Mąkę przesiać do miski, następnie stopniowo dolewać do niej gorącą, ale niewrzącą wodę, cały czas mieszając łyżką, i pozostawić na około 10 minut. Następnie zagnieść elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto (można je również wyrobić w malakserze z hakiem do ciasta). Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut, by „odpoczęło”. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkować. Szklanką wykrawać kółeczka, na które nakładać porcję wcześniej przygotowanego nadzienia z soczewicy i starannie sklejać brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, a następnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów z soczewicą. Gotować jeszcze przez około 4 minuty od chwili wypłynięcia do wierzchu. Na patelni zrumienić masło. Ugotowane pierogi z soczewicą wybierać łyżką cedzakową, przekładać do miski i polewać roztopionym masełkiem.
Lekka zupa, pyszne pierogi z soczewicą, no może jeszcze do tego mały słodki deser, czyż nie będzie to wspaniały bezmięsny obiad?

Komentarze