Chleb żytni, pszenny, bądź mieszany każdego dnia pojawia się na naszych stołach. Wielu specjalistów żywieniowych zaleca jak najczęstsze spożywanie chleba żytniego, który korzystnie działa na nasz organizm, ma delikatnie kwaskowy smaki charakterystyczny zapach. Z mąki żytniej z domieszką pszennej oprócz chleba żytniego wypieka się też bułeczki, równie smaczne i zdrowe. A oto receptura na zrobienie takich właśnie bułeczek.
Składniki:
15 g zakwasu żytniego, 200 g mąki pszennej, 150 ml naturalnego jogurtu, 15 g świeżych drożdży, płaska łyżeczka cukru, 300 g mąki żytniej razowej typ 2000, 1/5 płaskiej łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki zmielonego kminku, olej do posmarowania blachy, mąka do posypania.
Wykonanie:
Do miski przesiać 150 g mąki pszennej, wlać połowę jogurtu oraz 75 ml ciepłej wody, pomieszać, Przykryć i odstawić na 12 godzin. Do zakwasu wlać 2 łyżki ciepłej wody, pomieszać i przykryć wilgotną ściereczką a następnie odstawić na 3 godziny. Do rozkruszonych drożdży wlać odrobinę ciepłej wody, wsypać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać, po czym pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, do podrośnięcia zaczynu. Do miski z mąką pomieszaną z jogurtem i wodą dodać aktywny zakwas i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem połączyć, po czym wyrabiać przez około 10 minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt zbite należy dodać odrobinę wody. Z tak przygotowanego ciasta odrywać małe kawałki i formować bułeczki o wadze 50g. Wierzchy bułek powinny być gładkie, wszelkie zgięcia ciasta należy zagniatać pod spód bułki. Blachę posmarować olejem i lekko oprószyć mąką. Poukładać na niej bułeczki, które na wierzchu należy posmarować wodą. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego podrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie bułeczki jeszcze raz spryskać wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni. Na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Po około 5 minutach pieczenia na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nagromadzoną parę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 25-30 minut. Ostudzić na drewnianej kratce.
Dbajmy o to, by na naszym stole, jak najczęściej gościł zdrowy chleb żytni lub jego „mniejsze siostry” żytnie bułeczki.
Składniki:
15 g zakwasu żytniego, 200 g mąki pszennej, 150 ml naturalnego jogurtu, 15 g świeżych drożdży, płaska łyżeczka cukru, 300 g mąki żytniej razowej typ 2000, 1/5 płaskiej łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki zmielonego kminku, olej do posmarowania blachy, mąka do posypania.
Wykonanie:
Do miski przesiać 150 g mąki pszennej, wlać połowę jogurtu oraz 75 ml ciepłej wody, pomieszać, Przykryć i odstawić na 12 godzin. Do zakwasu wlać 2 łyżki ciepłej wody, pomieszać i przykryć wilgotną ściereczką a następnie odstawić na 3 godziny. Do rozkruszonych drożdży wlać odrobinę ciepłej wody, wsypać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać, po czym pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, do podrośnięcia zaczynu. Do miski z mąką pomieszaną z jogurtem i wodą dodać aktywny zakwas i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem połączyć, po czym wyrabiać przez około 10 minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt zbite należy dodać odrobinę wody. Z tak przygotowanego ciasta odrywać małe kawałki i formować bułeczki o wadze 50g. Wierzchy bułek powinny być gładkie, wszelkie zgięcia ciasta należy zagniatać pod spód bułki. Blachę posmarować olejem i lekko oprószyć mąką. Poukładać na niej bułeczki, które na wierzchu należy posmarować wodą. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego podrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie bułeczki jeszcze raz spryskać wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni. Na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Po około 5 minutach pieczenia na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nagromadzoną parę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 25-30 minut. Ostudzić na drewnianej kratce.
Dbajmy o to, by na naszym stole, jak najczęściej gościł zdrowy chleb żytni lub jego „mniejsze siostry” żytnie bułeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz