Sernik z rodzynkami oraz sernik na kruchym spodzie z
innymi dodatkami, to dwa najpopularniejsze gatunki ciast serowych. Tak samo jak
w przypadku innych wypieków, również serniki doczekały się wielu regionalnych odmian.
Sernik krakowski lub po krakowsku, to zmodyfikowana wersja sernika
wiedeńskiego, który za czasów króla Jana III Sobieskiego trafił do naszego
kraju. Wówczas, według różnych źródeł, krakowscy cukiernicy mieli go ozdobić
kratką z kruchego ciasta.
Składniki na ciasto:
150 g masła, 250 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 żółtko, 5 łyżek zimnej
wody
Składniki na masę:
1 kg zmielonego twarogu, 6 jaj, 250 g drobnego cukru, 1 opakowanie cukru
waniliowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
100 g rodzynek
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Masło zagnieść z mąką, szczyptą soli, z żółtkiem i
zimną wodą. Tak przygotowane ciasto owinąć folią i chłodzić w lodówce przez
około 30 minut.
Przygotować masę. 6 żółtek utrzeć z drobnym cukrem i cukrem waniliowym.
Miksując, dodawać twaróg, budyń i skrobia. Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie dodać ją do masy serowej i delikatnie wmieszać. Na końcu dodać sparzone
rodzynki.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na wyścieloną pergaminem blachę (wymiar
20x30 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na spód upieczonego
ciasta wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć w paski, po czym
ułożyć na wierzchu i utworzyć kratkę. Sernik piec około 60 minut w temperaturze
180 stopni.
Sernik z
rodzynkami, niezależnie w jakiej wersji bywa przyrządzany, jest wspaniałym
ciastem. Pomimo znakomitej konkurencji ze strony innych wypieków, ów sernik
wciąż znajduje się na zaszczytnej liście najbardziej popularnych ciast.
Komentarze
Prześlij komentarz