Sernik z rodzynkami po krakowsku

Sernik z rodzynkami oraz sernik na kruchym spodzie z innymi dodatkami, to dwa najpopularniejsze gatunki ciast serowych. Tak samo jak w przypadku innych wypieków, również serniki doczekały się wielu regionalnych odmian. Sernik krakowski lub po krakowsku, to zmodyfikowana wersja sernika wiedeńskiego, który za czasów króla Jana III Sobieskiego trafił do naszego kraju. Wówczas, według różnych źródeł, krakowscy cukiernicy mieli go ozdobić kratką z kruchego ciasta.

Składniki na ciasto:
150 g masła, 250 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 żółtko, 5 łyżek zimnej wody
Składniki na masę:
1 kg zmielonego twarogu, 6 jaj, 250 g drobnego cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 100 g rodzynek

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Masło zagnieść z mąką, szczyptą soli, z żółtkiem i zimną wodą. Tak przygotowane ciasto owinąć folią i chłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Przygotować masę. 6 żółtek utrzeć z drobnym cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodawać twaróg, budyń i skrobia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać ją do masy serowej i delikatnie wmieszać. Na końcu dodać sparzone rodzynki.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na wyścieloną pergaminem blachę (wymiar 20x30 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na spód upieczonego ciasta wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć w paski, po czym ułożyć na wierzchu i utworzyć kratkę. Sernik piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik z rodzynkami, niezależnie w jakiej wersji bywa przyrządzany, jest wspaniałym ciastem. Pomimo znakomitej konkurencji ze strony innych wypieków, ów sernik wciąż znajduje się na zaszczytnej liście najbardziej popularnych ciast.

Komentarze