Sernik na kruchym z limonką

Dziś pora na coś bardziej orzeźwiającego. Będzie to sernik na kruchym cieście, wzbogacony dodatkiem limonki i mięty, spowitej cytrynową galaretką. Taki sernik znakomicie sprawdzi się jako dodatek podczas integracyjnych spotkań przy małej czarnej, jak i podczas upalnych popołudniowych dni w domowym zaciszu. Z podanych składników wyjdzie nam około 14 porcji pysznego sernika.

Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki, 100 g masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 żółtko, sól
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu, 6 łyżek cukru, 4 jajka, 2 łyżki masła, sok i skórka z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
Limonka, mięta, 1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je, a następnie wykleić nim spód i boki tortownicy. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać zmielony twaróg, masło i skórkę otartą z cytryny. Całość wymieszać z mąką i ubitą na sztywno pianą z białek. Masę równomiernie rozsmarować po cieście, włożyć ponownie do piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu. Gotowy i przestudzony sernik udekorować plasterkami limonki oraz miętą, po czym zalać tężejącą galaretką. W celu schłodzenia odstawić do lodówki.

Sernik na kruchym spodzie pojawiał się już dość często na tutejszym blogu. I nic dziwnego, gdyż jest to niezwykle uniwersalny i wszechstronny wypiek pozwalający na wiele modyfikacji. Podobnie rzecz ma się w przypadku sernika z rodzynkami. A zatem, jak znam życie, ciąg dalszy nastąpi.

Komentarze