Dziś pora na coś bardziej orzeźwiającego. Będzie to
sernik na kruchym cieście, wzbogacony dodatkiem limonki i mięty, spowitej
cytrynową galaretką. Taki sernik znakomicie sprawdzi się jako dodatek podczas
integracyjnych spotkań przy małej czarnej, jak i podczas upalnych
popołudniowych dni w domowym zaciszu. Z podanych składników wyjdzie nam około
14 porcji pysznego sernika.
Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki, 100 g masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 żółtko, sól
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu, 6 łyżek cukru, 4 jajka, 2 łyżki masła, sok i skórka z
cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
Limonka, mięta, 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je, a następnie
wykleić nim spód i boki tortownicy. Wstawić na 10 minut do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać zmielony twaróg, masło i
skórkę otartą z cytryny. Całość wymieszać z mąką i ubitą na sztywno pianą
z białek. Masę równomiernie rozsmarować po cieście, włożyć ponownie do
piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu. Gotowy i przestudzony sernik
udekorować plasterkami limonki oraz miętą, po czym zalać tężejącą galaretką. W
celu schłodzenia odstawić do lodówki.
Sernik na
kruchym spodzie pojawiał się już dość często na tutejszym blogu. I nic
dziwnego, gdyż jest to niezwykle uniwersalny i wszechstronny wypiek pozwalający
na wiele modyfikacji. Podobnie rzecz ma się w przypadku sernika z rodzynkami. A
zatem, jak znam życie, ciąg dalszy nastąpi.
Komentarze
Prześlij komentarz