Sernik na kruchym spodzie występuje w wielu różnych
wersjach. Najczęściej kruchy spód powstaje z odpowiednio zagniecionego ciasta,
często podpiekanego przed nałożeniem masy. Sernik na kruchym to również
pokruszone biszkopty i herbatniki, które doskonale sprawdzają się w wersji
sernika na zimno. Spód na serniki można również przygotować z ciasta
ucieranego, tak jak jest to opisane w poniższym przepisie.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki cukru, 5 jajek, 1 szklanka oleju, 3 szklanki mąki, 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
70 g masła + do formy, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy,
1/2 kg twarogu na sernik, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie budyniu
waniliowego
Dodatki: 6 – 7 łyżek kremu czekoladowego, 2 – 3 łyżki kakao, bułka tarta
do formy
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ucierać
z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wlewać powoli olej i
dodawać mąkę z proszkiem.
Przygotować masę. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka ucierać
z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodać wystudzone masło,
twaróg, mąkę i budyń.
Formę (25 x 40 cm) natłuścić i posypać bułką tartą. Połowę ciasta przelać
do formy i posypać je połową kakao. Następnie wyłożyć masę serową i posypać
resztą kakao. Wylać drugą część ciasta i łyżeczką wykładać krem czekoladowy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia
ciasta.
Sernik na
kruchym spodzie oraz tradycyjny sernik z rodzynkami, to prawdziwa klasyka wśród
polskich wypieków. Jeżeli jednak mamy ochotę na małą ucieczkę od tej klasyki,
to warto wypróbować powyższy przepis na sernik w czekoladowe łatki.
Komentarze
Prześlij komentarz