Pyszny sernik na kruchym z gruszkami

Przygotowanie puszystego sernika na kruchym, niezwykle delikatnego, tym razem z dodatkiem gruszek i alkoholu jest znakomitym pomysłem na pyszny deser, choć oczywiście tylko dla dorosłych. Gruszki świeże można też zastąpić innymi owocami z puszki. Mogą być to brzoskwinie, ananasy, bądź mandarynki, ale moim zdaniem to właśnie gruszki nadają temu wypiekowi wyjątkowy smak i aromat. Jeżeli użyjemy gruszek z puszki nieco uprościmy przygotowanie tego sernika na kruchym, gdyż owoce układamy bezpośrednio na cieście bez ich wcześniejszego gotowania w syropie.
Składniki:
12 dag mąki, 6 dag masła, 5 dag cukru pudru, ½ łyżeczki cukru waniliowego, 1 żółtko, sól, 50 dag twardych gruszek, 2 kieliszki wódki, 50 dag twarogu, 15 dag cukru, sok z 1 cytryny, 10 g żelatyny, ¼ l śmietany, 4 łyżki posypki- krokantu, 2 łyżki galaretki porzeczkowej.
Przygotowanie sernika na kruchym z gruszkami:
Przesianą mąkę zagnieść z cukrem, masłem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i żółtkiem. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut.
Gruszki obrać, przekroić i wyciąć gniazda nasienne. W rondlu zagotować 1 szklankę wody z 10 dag cukru, włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Ugotowane gruszki odsączyć i zalać 1 kieliszkiem wódki. Ser utrzeć z 2,5 dag cukru, sokiem z cytryny i pozostałą wódką. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, następnie dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Gruszki ułożyć na spodzie ciasta, wyłożyć masę serową i pozostawić do zastygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Filiżankę bitej śmietany odstawić do przybrania sernika na kruchym. Pozostałą wymieszać z 3 łyżkami krokantu i łyżką galaretki. Posmarować po serniku na kruchym, a następnie ozdobić go rozetkami bitej śmietany i oprószyć pozostałą posypką.
Fantazyjnie udekorowany sernik na kruchym z gruszkami zachwyca wyglądem i zachęca do jego skosztowania, ale już pierwszy kęs sprawia, że sięgamy po znacznie więcej.

Komentarze