Chleb razowy ze słonecznikiem jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów pieczywa. Jeżeli zależy nam, aby pieczywo nie tylko ładnie wyglądało, wabiło zapachem i wyśmienicie smakowało, ale ponad wszystko było zdrowe, jak najczęściej sięgajmy po bochenek takiego właśnie chleba.
Pasjonaci domowego wypieku pieczywa zapewne mają wiele wypraktykowanych receptur robienia chleba razowego ze słonecznikiem, mimo to zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.
Składniki:
350 g razowej mąki pszennej, 150 g pełnoziarnistej mąki żytniej, 150 g ziaren słonecznika, 40 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki drobno zmielonego kminku, 1 łyżka suszonej kolendry, 6 łyżek oleju słonecznikowego, tłuszcz do posmarowania blachy, żółtko.
Wykonanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Drożdże rozpuścić w 300 ml ciepłej wody, wsypać mąkę pszenną, dodać sól oraz kminek i kolendrę, wszystko razem połączyć. Następnie całość wyrabiać ręcznie przez około 10 minut. Można użyć również miksera z funkcją do wyrabiania ciasta. Do wyrobionego ciasta dodać 5 łyżek oleju słonecznikowego, mąkę żytnią, po czym ponownie zagnieść. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od brzegów miski. Z ciasta uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. Następnie posmarować blachę tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto. Wierzch spłaszczyć i pozostawić do ponownego podrośnięcia na kolejne 30 minut. W miseczce roztrzepać żółtko z dodatkiem łyżeczki wody i łyżki oleju. Tak przygotowaną mieszanką posmarować wierzch bochenka, a następnie posypać ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, a na jego dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Blachę z chlebem razowym ze słonecznikiem wstawić na środkową półkę i piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć bochenek i przełożyć na drewnianą kratkę do przestygnięcia.
Wypiek domowego pszenno-żytniego chleba razowego ze słonecznikiem zapewnia nie tylko przepyszny, ale ponadto bardzo zdrowy rodzaj pieczywa.
Pasjonaci domowego wypieku pieczywa zapewne mają wiele wypraktykowanych receptur robienia chleba razowego ze słonecznikiem, mimo to zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.
Składniki:
350 g razowej mąki pszennej, 150 g pełnoziarnistej mąki żytniej, 150 g ziaren słonecznika, 40 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki drobno zmielonego kminku, 1 łyżka suszonej kolendry, 6 łyżek oleju słonecznikowego, tłuszcz do posmarowania blachy, żółtko.
Wykonanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Drożdże rozpuścić w 300 ml ciepłej wody, wsypać mąkę pszenną, dodać sól oraz kminek i kolendrę, wszystko razem połączyć. Następnie całość wyrabiać ręcznie przez około 10 minut. Można użyć również miksera z funkcją do wyrabiania ciasta. Do wyrobionego ciasta dodać 5 łyżek oleju słonecznikowego, mąkę żytnią, po czym ponownie zagnieść. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od brzegów miski. Z ciasta uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. Następnie posmarować blachę tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto. Wierzch spłaszczyć i pozostawić do ponownego podrośnięcia na kolejne 30 minut. W miseczce roztrzepać żółtko z dodatkiem łyżeczki wody i łyżki oleju. Tak przygotowaną mieszanką posmarować wierzch bochenka, a następnie posypać ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, a na jego dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Blachę z chlebem razowym ze słonecznikiem wstawić na środkową półkę i piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć bochenek i przełożyć na drewnianą kratkę do przestygnięcia.
Wypiek domowego pszenno-żytniego chleba razowego ze słonecznikiem zapewnia nie tylko przepyszny, ale ponadto bardzo zdrowy rodzaj pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz