Po okresie świątecznym, w którym dominowały pierogi z
kapustą i grzybami, możemy pokusić się o przygotowanie pierogów z innym
nadzieniem. Nie chodzi mi tu o poczciwe pierogi ruskie, ale o pierogi z
soczewicą, które warto wprowadzić do naszego pierogowego menu.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki masła, około 250 ml ciepłego mleka
Składniki na farsz:
50 dag pieczarek, 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy, 2 cebule,
sól, pieprz, 3 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
W gorącym mleku rozpuścić masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na
środku zrobić zagłębienie i wlać w nie mleko. Ciasto zagnieść i odstawić na
około 30 minut.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać oczyszczone i
posolone pieczarki. Całość poddusić, po czym zmiksować razem z soczewicą.
Ciasto na pierogi rozwałkować. Szklanką wyciąć koła. Nakładać na nie
farsz i zlepić pierogi. W większym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić
pierogi i gotować około 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody.
Pierogi z soczewicą to ciekawy pomysł na obiad dla
całej rodziny. Pierogi z soczewicą są źródłem białka, co jest istotne dla osób,
które nie chcą lub nie mogą spożywać dań mięsnych. Dodatkowo soczewica dostarczy
naszemu organizmowi kwasu foliowego, potasu, fosforu i kilku innych cennych
składników.
Komentarze
Prześlij komentarz