Pierogi z soczewicą na rodzinny obiad

Po okresie świątecznym, w którym dominowały pierogi z kapustą i grzybami, możemy pokusić się o przygotowanie pierogów z innym nadzieniem. Nie chodzi mi tu o poczciwe pierogi ruskie, ale o pierogi z soczewicą, które warto wprowadzić do naszego pierogowego menu.

Składniki na ciasto:
50 dag mąki, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki masła, około 250 ml ciepłego mleka
Składniki na farsz:
50 dag pieczarek, 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy, 2 cebule, sól, pieprz, 3 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:
W gorącym mleku rozpuścić masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać w nie mleko. Ciasto zagnieść i odstawić na około 30 minut.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać oczyszczone i posolone pieczarki. Całość poddusić, po czym zmiksować razem z soczewicą.
Ciasto na pierogi rozwałkować. Szklanką wyciąć koła. Nakładać na nie farsz i zlepić pierogi. W większym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić pierogi i gotować około 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Pierogi z soczewicą to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierogi z soczewicą są źródłem białka, co jest istotne dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać dań mięsnych. Dodatkowo soczewica dostarczy naszemu organizmowi kwasu foliowego, potasu, fosforu i kilku innych cennych składników.

Komentarze