Owoce i galaretki dekoracją serników

Serniki od niepamiętnych czasów królują na naszych stołach. Wypiekały je już nasze prababcie, później babcie, a następnie nasze mamy, aż w końcu przyszła kolej na nas.
Receptury na te ciasta od tamtych czasów znacznie się zmieniły. Produkty, których obecnie używamy do wypieku tych ciast są już nieco inne, różni się też sam ich wygląd. Współcześnie nawet tradycyjny sernik na kruchym, czy sernik z rodzynkami można wzbogacić wieloma rozmaitymi dodatkami lub obficie udekorować. Dzięki zmianie przybrania ten sam sernik może mieć różny wygląd i smak.
Ciekawym pomysłem dotyczącym dekoracji serników jest użycie owoców i galaretek. Do przybrania można używać zarówno owoców świeżych, jak i z puszki, czy z przetworów. Atrakcyjnie ułożone owoce polewa się płynną galaretką. Można użyć też soku owocowego, który należy zagęścić używając mąki ziemniaczanej.
Podpowiem, w jaki sposób przygotować dekorację z owoców, a jednocześnie wzbogacić smak tradycyjnego sernika na kruchym, czy sernika z rodzynkami.
Użyj świeżych owoców, na przykład winogron, malin, truskawek pokrojonych w połówki, lub cząstek brzoskwiń układając je na przemian w szeregach. Owoce możesz dowolnie dobrać według uznania, możesz je również mieszać i łączyć. Rozpuść w połowie zalecanej ilości wody galaretkę, smakiem i kolorem komponującą się z owocami, i tężejącą zalej owoce. Jeżeli chcesz użyć soku z owoców z puszki lub przetworów przygotuj 150 ml soku i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną w odrobinie soku, a następnie Dolej pozostałą jego część i gotuj na małym ogniu, mieszając aż zgęstnieje.
Serniki można przygotowywać nawet na kilka dni przed ich spożyciem. Przechowywanie tych ciast w niskiej temperaturze na przykład w lodówce powoduje, że masa jest smaczniejsza i ma stałą konsystencję. Dekorację z owoców, zwłaszcza świeżych i galaretek, bądź zagęszczonego soku trzeba jednak przygotowywać w dniu spożycia, najlepiej na kilka godzin przed podaniem deseru.
Przyrządzenie owocowej dekoracji do prostego sernika na kruchym, bądź też sernika z rodzynkami sprawi, że nasz wypiek nie tylko nabierze efektownego wyglądu, ale będzie też o wiele lepiej smakował.

Komentarze