O tym, że chleb razowy ze słonecznikiem jest bardzo zdrowy wiedzą chyba wszyscy. Pieczywo razowe samo w sobie jest przecież niezwykle wartościowe, a jeżeli dodatkowo wzbogaca się je cennymi nasionami słonecznika, staje się prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.
Zarówno razowy chleb żytni, pszenny, czy mieszany zawiera znacznie więcej białka, błonnika, składników mineralnych: potasu, magnesu, żelaza oraz witamin z grupy B, czy witaminy PP. Jednocześnie chleb razowy zawiera mniej skrobi i jest znacznie mniej kaloryczny od chleba upieczonego z mąki wysoko oczyszczonej. Oczywiste i niepodważalne są, zatem walory zdrowotne pieczywa razowego. Dzisiaj przyjrzyjmy się raczej nasionom słonecznika, które są tak często dodawane do razowego chleba żytniego, pszennego, czy mieszanego.
Nasiona słonecznika stanowią skarbnicę cennych substancji odżywczych, witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one jednym z bogatszych źródeł witaminy E, zwanej witaminą „młodości”, która nie tylko pozytywnie wpływa na naszą skórę, ale i odpowiada za płodność. Nasiona słonecznika należą do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli, substancji obniżającej poziom „złego” cholesterolu we krwi. Ponadto te małe niepozorne ziarenka zawierają sporo błonnika, białko, witaminy C, B, A, tiaminę oraz minerały: wapń, żelazo, magnes, potas, sód, cynk i wiele innych.
Pestki słonecznika skrywają też duże ilości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 oraz Omega6. Są to substancje, które dbają o nasze naczynia krwionośne. Zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu oraz zawałom serca. Kwasy te są potrzebne do prawidłowego wzrostu dzieci oraz zachowania dobrego zdrowia u osób starszych. Kwasy z rodziny omega obniżają też ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów.
Nasiona słonecznika zawierają sporą ilość tłuszczu, który stanowi około połowę ich masy. Są, zatem dosyć kaloryczne, 100 g dostarcza aż 580 kcal, dlatego nie należy przesadzać z ich podjadaniem
Małe, chrupiące ziarenka zawarte w chlebie razowym ze słonecznikiem dodają pieczywu walorów smakowych, sprawiają, że zwykły razowiec staje się bardziej atrakcyjny. Nasiona słonecznika przede wszystkim jednak wzbogacają pieczywo razowe o jakże cenne składniki odżywcze.
Zarówno razowy chleb żytni, pszenny, czy mieszany zawiera znacznie więcej białka, błonnika, składników mineralnych: potasu, magnesu, żelaza oraz witamin z grupy B, czy witaminy PP. Jednocześnie chleb razowy zawiera mniej skrobi i jest znacznie mniej kaloryczny od chleba upieczonego z mąki wysoko oczyszczonej. Oczywiste i niepodważalne są, zatem walory zdrowotne pieczywa razowego. Dzisiaj przyjrzyjmy się raczej nasionom słonecznika, które są tak często dodawane do razowego chleba żytniego, pszennego, czy mieszanego.
Nasiona słonecznika stanowią skarbnicę cennych substancji odżywczych, witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one jednym z bogatszych źródeł witaminy E, zwanej witaminą „młodości”, która nie tylko pozytywnie wpływa na naszą skórę, ale i odpowiada za płodność. Nasiona słonecznika należą do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli, substancji obniżającej poziom „złego” cholesterolu we krwi. Ponadto te małe niepozorne ziarenka zawierają sporo błonnika, białko, witaminy C, B, A, tiaminę oraz minerały: wapń, żelazo, magnes, potas, sód, cynk i wiele innych.
Pestki słonecznika skrywają też duże ilości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 oraz Omega6. Są to substancje, które dbają o nasze naczynia krwionośne. Zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu oraz zawałom serca. Kwasy te są potrzebne do prawidłowego wzrostu dzieci oraz zachowania dobrego zdrowia u osób starszych. Kwasy z rodziny omega obniżają też ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów.
Nasiona słonecznika zawierają sporą ilość tłuszczu, który stanowi około połowę ich masy. Są, zatem dosyć kaloryczne, 100 g dostarcza aż 580 kcal, dlatego nie należy przesadzać z ich podjadaniem
Małe, chrupiące ziarenka zawarte w chlebie razowym ze słonecznikiem dodają pieczywu walorów smakowych, sprawiają, że zwykły razowiec staje się bardziej atrakcyjny. Nasiona słonecznika przede wszystkim jednak wzbogacają pieczywo razowe o jakże cenne składniki odżywcze.
Komentarze
Prześlij komentarz