Tradycyjna kuchnia naszych słowiańskich przodków zapewne była prosta, może nawet prymitywna. Była jednak bardzo zdrową kuchnią, jak byśmy ją dzisiaj nazwali ekologiczną. Opierała się na produktach nieprzetworzonych, bez najmniejszego śladu sztucznych dodatków i współczesnych” udoskonaleń”, których obecnie jest tak wiele, a które nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia.
Ważną częścią tej kuchni było pieczywo. Oczywiście znacznie różniło się ono od współczesnego, które z upływem czasu zmieniło się nie do poznania. Dzisiaj napiszę o kołaczu, niezwykle ważnym obrzędowym chlebie Słowian.
Kołacz to najbardziej znane słowiańskie pieczywo obrzędowe. W przekazach z XII wieku był opisywany, jako kolosalny bochen. Był tak wielki, ponieważ miał wystarczyć dla wszystkich biesiadników. Nazwa kołacz pochodzi prawdopodobnie od jego kolistego kształtu. Ten wyjątkowy obrzędowy chleb Słowian wypiekany był z mąki pszennej, bądź żytniej. Do końca nie ustalono, czy był to prosty, lekko słodki chleb na zakwasie, czy już wtedy dodawano do niego mleko i jajka. Obecny kołacz to słodki, okrągły placek drożdżowy, czasem z dodatkiem sera, bądź posypany makiem.
Tradycyjny kołacz był obrzędowym chlebem Słowian, obowiązkowo pieczonym na uroczystość słowiańskiej ceremonii zaślubin. W niektórych regionach ta tradycja przetrwała do dzisiejszego dnia. Z okazji zaręczyn, czy zmówin piecze się tam kołacze. Oczywiście, choć wywodzą się one od starosłowiańskich kołaczy znacznie się od nich różnią. Mówi się, że kołacz jest również pierwowzorem współczesnego tortu weselnego, czy urodzinowego.
Wypiekany przez naszych przodków, czy to z okazji wesela, czy ważnego święta obrzędowy chleb Słowian kołacz pełnił rolę pożywnego pieczywa, dzisiaj kołacz jest raczej regionalnym, słodkim wypiekiem, który jednak do tej pory pojawia się na weselnych biesiadach.
Ważną częścią tej kuchni było pieczywo. Oczywiście znacznie różniło się ono od współczesnego, które z upływem czasu zmieniło się nie do poznania. Dzisiaj napiszę o kołaczu, niezwykle ważnym obrzędowym chlebie Słowian.
Kołacz to najbardziej znane słowiańskie pieczywo obrzędowe. W przekazach z XII wieku był opisywany, jako kolosalny bochen. Był tak wielki, ponieważ miał wystarczyć dla wszystkich biesiadników. Nazwa kołacz pochodzi prawdopodobnie od jego kolistego kształtu. Ten wyjątkowy obrzędowy chleb Słowian wypiekany był z mąki pszennej, bądź żytniej. Do końca nie ustalono, czy był to prosty, lekko słodki chleb na zakwasie, czy już wtedy dodawano do niego mleko i jajka. Obecny kołacz to słodki, okrągły placek drożdżowy, czasem z dodatkiem sera, bądź posypany makiem.
Tradycyjny kołacz był obrzędowym chlebem Słowian, obowiązkowo pieczonym na uroczystość słowiańskiej ceremonii zaślubin. W niektórych regionach ta tradycja przetrwała do dzisiejszego dnia. Z okazji zaręczyn, czy zmówin piecze się tam kołacze. Oczywiście, choć wywodzą się one od starosłowiańskich kołaczy znacznie się od nich różnią. Mówi się, że kołacz jest również pierwowzorem współczesnego tortu weselnego, czy urodzinowego.
Wypiekany przez naszych przodków, czy to z okazji wesela, czy ważnego święta obrzędowy chleb Słowian kołacz pełnił rolę pożywnego pieczywa, dzisiaj kołacz jest raczej regionalnym, słodkim wypiekiem, który jednak do tej pory pojawia się na weselnych biesiadach.
Komentarze
Prześlij komentarz