Karnawał to czas szalonych zabaw i towarzyskich spotkań. To również czas wypieku wyśmienitych karnawałowych smakołyków, pączków, czy faworków. Pączki i faworki są chyba najbardziej znane, i najczęściej robione w tym okresie. Być może mniej popularne są oponki, należą one jednak również do karnawałowych przysmaków. Sposób przygotowania oponek jest bardzo podobny do sposobu przyrządzania faworków. Składniki są również podobne Do ciasta na oponki dodaje się jednak drożdże, dzięki którym bardziej wyrastają, w przeciwieństwie do faworków, które są cienkie i bardziej chrupiące. Zarówno oponki, jak i faworki smaży się w głębokim tłuszczu na złoty kolor, a usmażone posypuje cukrem pudrem. Poniżej składniki oraz sposób wykonania karnawałowych oponek:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, 3 dag drożdży, 1 całe jajko, 2 żółtka, 2 dag masła, 2 łyżki cukru, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka spirytusu oraz olej do smażenia, cukier waniliowy do posypania.
Wykonanie:
Rozkruszyć drożdże i utrzeć z cukrem. Powstały rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, całe jajko, żółtka, śmietanę, spirytus oraz drożdżowy rozczyn. Wszystkie składniki połączyć, po czym zagnieść ciasto, jak na pierogi. Następnie je rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką krążki, w środku każdego krążka wykrawać kieliszkiem dziurkę. Krążki ciasta pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Oponki wrzucać na mocno rozgrzany olej i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wybierać na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ostygnięte oponki posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Karnawał w pełni, w tym roku wyjątkowo krótki, więc nadeszła już chyba pora, by zacząć robić karnawałowe pyszności, pączki, faworki, lub też oponki.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, 3 dag drożdży, 1 całe jajko, 2 żółtka, 2 dag masła, 2 łyżki cukru, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka spirytusu oraz olej do smażenia, cukier waniliowy do posypania.
Wykonanie:
Rozkruszyć drożdże i utrzeć z cukrem. Powstały rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, całe jajko, żółtka, śmietanę, spirytus oraz drożdżowy rozczyn. Wszystkie składniki połączyć, po czym zagnieść ciasto, jak na pierogi. Następnie je rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką krążki, w środku każdego krążka wykrawać kieliszkiem dziurkę. Krążki ciasta pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Oponki wrzucać na mocno rozgrzany olej i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wybierać na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ostygnięte oponki posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Karnawał w pełni, w tym roku wyjątkowo krótki, więc nadeszła już chyba pora, by zacząć robić karnawałowe pyszności, pączki, faworki, lub też oponki.
Komentarze
Prześlij komentarz