Różnorodność przepisów na potrawy i słodkie wypieki,
stwarza nam możliwość na wyszukanie czegoś adekwatnego do naszych potrzeb i
upodobań. Podobnie sprawa wygląda z przepisami na pierogi z soczewicą. Na
niniejszym blogu można odnaleźć kilka takich przepisów i każdy z nich posiada
mniejsze lub większe różnice. Poniżej prezentuję kolejny przepis odnaleziony w nieco "muzealnej" książce, w którym znalazło się kilka nowych szczególików.
Składniki na farsz:
1 szklanka soczewicy zielonej, 1 ugotowane jajko, 1 surowe jajko, 2
ziemniaki, 2 cebule, 2 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz ziołowy, majeranek
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki, 1/2 dag drożdży, 1 szklanka wody
Wykonanie:
Soczewicę umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin,
następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki umyć,
ugotować w mundurkach, a następnie obrać. Przestudzone ziemniaki przepuścić
przez maszynkę razem z soczewicą i z ugotowanym jajkiem. Cebulę obrać, drobno
posiekać i zeszklić na złoty kolor. Wszystkie składniki wymieszać, dodając
surowe jajko i przyprawy.
Przygotować ciasto. Do mąki pokruszyć drożdże, dodać wodę i zagnieść
ciasto. Jeżeli mąka jest bardzo sucha, można dać więcej wody, tak żeby ciasto
nie było za twarde. Po rozwałkowaniu ciasta wyciąć szklanką krążki. Na każdy z
nich nakładać odpowiednią ilość farszu i skleić pierogi. Gotować w osolonej
wodzie do czasu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić 2
łyżki masła i polać nim pierogi. Podawać z surówką.
Pierogi ruskie,
jak twierdzą ich miłośnicy, to najlepsza potrawa na świecie. Ale pierogi
z soczewicą niewiele im ustępują. Pierogi z soczewicą z powyższego
przepisu idealnie smakują w połączeniu z surówkami z cykorii, sałaty, lub
ogórka kiszonego. Tak przygotowane danie będzie smacznym posiłkiem dla
czteroosobowej rodziny.
Komentarze
Prześlij komentarz