Jeszcze inny przepis na pierogi z soczewicą

Różnorodność przepisów na potrawy i słodkie wypieki, stwarza nam możliwość na wyszukanie czegoś adekwatnego do naszych potrzeb i upodobań. Podobnie sprawa wygląda z przepisami na pierogi z soczewicą. Na niniejszym blogu można odnaleźć kilka takich przepisów i każdy z nich posiada mniejsze lub większe różnice. Poniżej prezentuję kolejny przepis odnaleziony w nieco "muzealnej" książce, w którym znalazło się kilka nowych szczególików.

Składniki na farsz:
1 szklanka soczewicy zielonej, 1 ugotowane jajko, 1 surowe jajko, 2 ziemniaki, 2 cebule, 2 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz ziołowy, majeranek
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki, 1/2 dag drożdży, 1 szklanka wody

Wykonanie:
Soczewicę umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, a następnie obrać. Przestudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z soczewicą i z ugotowanym jajkiem. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na złoty kolor. Wszystkie składniki wymieszać, dodając surowe jajko i przyprawy.
Przygotować ciasto. Do mąki pokruszyć drożdże, dodać wodę i zagnieść ciasto. Jeżeli mąka jest bardzo sucha, można dać więcej wody, tak żeby ciasto nie było za twarde. Po rozwałkowaniu ciasta wyciąć szklanką krążki. Na każdy z nich nakładać odpowiednią ilość farszu i skleić pierogi. Gotować w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni roztopić 2 łyżki masła i polać nim pierogi. Podawać z surówką.

Pierogi ruskie, jak twierdzą ich miłośnicy, to najlepsza potrawa na świecie. Ale pierogi z soczewicą niewiele im ustępują. Pierogi z soczewicą z powyższego przepisu idealnie smakują w połączeniu z surówkami z cykorii, sałaty, lub ogórka kiszonego. Tak przygotowane danie będzie smacznym posiłkiem dla czteroosobowej rodziny.

Komentarze