Hej sera, sera

Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa od początku jego istnienia, trwa wieloodcinkowy serial o słodkich wypiekach z serem. Ser-ial, w którym główną rolę odgrywa sernik, trwa cały rok, a w zależności od pór roku zmieniają się jedynie jego kostiumy.
Zima. Mamy ją w pełni, mimo że za oknami tego specjalnie nie widać. Przyroda jest nieco uśpiona, warto więc zajrzeć do naszych spiżarni i wykorzystać zgromadzone tam przetwory. Sernik z wiśnią z domowej konfitury powinien zadowolić niejednego łakomczucha. Możemy też wykorzystać owoce z puszki, owoce kandyzowane i stworzyć z ich udziałem wspaniały sernik na kruchym cieście lub z wykorzystaniem biszkoptów bądź herbatników. W czasie grudniowych świąt popularnością cieszą się bakalie oraz mak. Ten ostatni wraz z serem tworzy wspaniały wypiek o nazwie seromak. Sernik z rodzynkami, klasyczny sernik wiedeński, to z kolei wypieki, które bez względu na porę roku cieszą się niesłabnącą popularnością.
Wiosna. O tej porze roku w łakomczuchów wstępuje nowa energia. Co prawda nie ma jeszcze dorodnych polskich owoców, ale możemy kontynuować opróżnianie naszej spiżarni i upiec sernik z czereśniami. Możemy też wykorzystać wiórki kokosowe, kakao lub pokusić się o upieczenie sernika czekoladowego. Wiosna to Wielkanoc, a jak Wielkanoc to pewnie w wielu domach pojawi się pascha, czyli tradycyjny serowy deser rodem ze wschodu.
Lato. O tej porze roku mamy wręcz nieograniczony dobór świeżych owoców. Znakomity sernik brzoskwiniowy, sernik z truskawkami, sernik na kruchym z porzeczkami, to tylko niektóre propozycje na letnie wariacje z udziałem sera. Skoro jest lato to musi być gorąco. A co podać na taki upalny dzień? Oczywiście sernik na zimno z galaretką i świeżymi owocami.
Jesień. Pożółkle liście, bocianów już nie ma, na naszych oczach pogoda się zmienia. Po letnich szaleństwach przychodzi czas na nasze najlepsze, bo polskie jabłka i gruszki. Sernik na kruchym spodzie z gruszkami lub zapiekanymi wcześniej jabłkami to idealny sposób na poprawę jesiennego nastroju.
Lata mijają, zmieniają się kulinarne trendy, a serial o sernikach trwa dalej. Hej sera, sera!

Komentarze