Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa od początku jego
istnienia, trwa wieloodcinkowy serial o słodkich wypiekach z serem. Ser-ial, w którym główną rolę odgrywa sernik, trwa cały rok, a w zależności
od pór roku zmieniają się jedynie jego kostiumy.
Zima. Mamy ją w pełni, mimo że za oknami tego
specjalnie nie widać. Przyroda jest nieco uśpiona, warto więc zajrzeć do
naszych spiżarni i wykorzystać zgromadzone tam przetwory. Sernik z wiśnią z
domowej konfitury powinien zadowolić niejednego łakomczucha. Możemy też
wykorzystać owoce z puszki, owoce kandyzowane i stworzyć z ich udziałem
wspaniały sernik na kruchym cieście lub z wykorzystaniem biszkoptów bądź
herbatników. W czasie grudniowych świąt popularnością cieszą się bakalie oraz
mak. Ten ostatni wraz z serem tworzy wspaniały wypiek o nazwie seromak. Sernik
z rodzynkami, klasyczny sernik wiedeński, to z kolei wypieki, które bez względu
na porę roku cieszą się niesłabnącą popularnością.
Wiosna. O tej porze roku w łakomczuchów wstępuje nowa
energia. Co prawda nie ma jeszcze dorodnych polskich owoców, ale możemy kontynuować
opróżnianie naszej spiżarni i upiec sernik z czereśniami. Możemy też
wykorzystać wiórki kokosowe, kakao lub pokusić się o upieczenie sernika
czekoladowego. Wiosna to Wielkanoc, a jak Wielkanoc to pewnie w wielu domach
pojawi się pascha, czyli tradycyjny serowy deser rodem ze wschodu.
Lato. O tej porze roku mamy wręcz nieograniczony dobór
świeżych owoców. Znakomity sernik brzoskwiniowy, sernik z truskawkami, sernik
na kruchym z porzeczkami, to tylko niektóre propozycje na letnie wariacje z
udziałem sera. Skoro jest lato to musi być gorąco. A co podać na taki upalny dzień?
Oczywiście sernik na zimno z galaretką i świeżymi owocami.
Jesień. Pożółkle liście, bocianów już nie ma, na
naszych oczach pogoda się zmienia. Po letnich szaleństwach przychodzi czas na
nasze najlepsze, bo polskie jabłka i gruszki. Sernik na kruchym spodzie z
gruszkami lub zapiekanymi wcześniej jabłkami to idealny sposób na poprawę
jesiennego nastroju.
Lata mijają, zmieniają się kulinarne trendy,
a serial o sernikach trwa dalej. Hej sera, sera!
Komentarze
Prześlij komentarz