Nie ma to jak zrobić chleb samemu.
Nie mówię, żeby rezygnować przez z kupna jego. Ale dzisiaj chce
wam zaproponować chleb żytni na drożdżach z dodatkiem prażonej
cebulki. Można go robić w garnku żeliwnym, normalnie w blasze oraz
w foremce silikonowej. Ja chce zaproponować pierwsze i ostatnie
formy do zrobienia tego chleba żytniego. Poniżej zamieszczam
składniki oraz wykonanie.
Składniki:
- kilogram żytniej mąki chlebowej
(może być typ 720);
- 10 dag drożdży, najlepiej świeżych;
- dwie łyżeczki cukru;
- 800 ml ciepłej wody;
- jedna szklanka siemienia lnianego;
- jedna szklanka prażonej cebulki;
- jedna łyżka soli;
No i przejdźmy do zrobienia naszego
chleba żytniego z cebulką.
Przejdźmy najpierw do naszych drożdży.
Na początku musimy wymieszać drożdże z cukrem i paroma łyżkami
wody. Takie coś odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. W tym
czasie nasze drożdże powinny zacząć pracować. Teraz mieszamy w
misce wszystkie składniki. Przy chlebie na bazie mąki żytniej nie
musimy zbyt długo wyrabiać ciasta. Pora to wszystko dokładnie
wymieszać.
I teraz coś dla osób, które
preferują foremkę silikonową. Wykładamy nasze ciasto do formy.
Przykrywamy posmarowaną olejem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrastania. Wstawiamy do piekarnika, który wcześniej się nam
rozgrzewał do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po około 10
minutach zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy chleb żytni
przez jeszcze około 40 minut. Mniej, więcej w połowie czasu
pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce. W
tym przypadku już będziemy mogli się cieszyć z naszego chleba
żytniego z prażoną cebulką.
Ale tak jak wspomniałem, przechodzimy
do zrobienia tego samego chleba ale w garnku żeliwnym. Musimy porządnie posypać mąką
ściereczkę i przełożyć wyrobione ciasto i wraz ze ściereczką
przekładamy je do miski lub durszlaka. Przykrywamy i odstawiamy na
bok, żeby nam wyrosło. Wkładamy do piekarnika garnek wraz z
pokrywką i ustawiamy temperaturę na około 250 stopni Celsjusza.
Garnek nagrzewamy przez około pół godziny. Jak upłynie ten czas
wyjmujemy garnek, przekładamy szybkim ruchem chleb i przykrywamy
przykrywką. Pieczemy jeszcze pod przykryciem przez około kwadrans,
potem odkrywamy i pieczemy kwadrans.
Wiem, że jest trochę zabawy przy
drugim sposobie ale można robić tak jak my chcemy. Dlatego
pozostawiam wam wybór na zrobienie własnego drożdżowego chleba
żytniego z prażoną cebulką. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz