Drożdżowy chleb żytni z dodatkiem cebuli.

  Nie ma to jak zrobić chleb samemu. Nie mówię, żeby rezygnować przez z kupna jego. Ale dzisiaj chce wam zaproponować chleb żytni na drożdżach z dodatkiem prażonej cebulki. Można go robić w garnku żeliwnym, normalnie w blasze oraz w foremce silikonowej. Ja chce zaproponować pierwsze i ostatnie formy do zrobienia tego chleba żytniego. Poniżej zamieszczam składniki oraz wykonanie.
Składniki:
- kilogram żytniej mąki chlebowej (może być typ 720);
- 10 dag drożdży, najlepiej świeżych;
- dwie łyżeczki cukru;
- 800 ml ciepłej wody;
- jedna szklanka siemienia lnianego;
- jedna szklanka prażonej cebulki;
- jedna łyżka soli;
  No i przejdźmy do zrobienia naszego chleba żytniego z cebulką.
Przejdźmy najpierw do naszych drożdży. Na początku musimy wymieszać drożdże z cukrem i paroma łyżkami wody. Takie coś odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nasze drożdże powinny zacząć pracować. Teraz mieszamy w misce wszystkie składniki. Przy chlebie na bazie mąki żytniej nie musimy zbyt długo wyrabiać ciasta. Pora to wszystko dokładnie wymieszać.
  I teraz coś dla osób, które preferują foremkę silikonową. Wykładamy nasze ciasto do formy. Przykrywamy posmarowaną olejem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania. Wstawiamy do piekarnika, który wcześniej się nam rozgrzewał do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po około 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy chleb żytni przez jeszcze około 40 minut. Mniej, więcej w połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce. W tym przypadku już będziemy mogli się cieszyć z naszego chleba żytniego z prażoną cebulką.
  Ale tak jak wspomniałem, przechodzimy do zrobienia tego samego chleba ale w garnku żeliwnym. Musimy porządnie posypać mąką ściereczkę i przełożyć wyrobione ciasto i wraz ze ściereczką przekładamy je do miski lub durszlaka. Przykrywamy i odstawiamy na bok, żeby nam wyrosło. Wkładamy do piekarnika garnek wraz z pokrywką i ustawiamy temperaturę na około 250 stopni Celsjusza. Garnek nagrzewamy przez około pół godziny. Jak upłynie ten czas wyjmujemy garnek, przekładamy szybkim ruchem chleb i przykrywamy przykrywką. Pieczemy jeszcze pod przykryciem przez około kwadrans, potem odkrywamy i pieczemy kwadrans.

  Wiem, że jest trochę zabawy przy drugim sposobie ale można robić tak jak my chcemy. Dlatego pozostawiam wam wybór na zrobienie własnego drożdżowego chleba żytniego z prażoną cebulką. Smacznego!

Komentarze