Faworki mają
różne oblicza. Obok pysznych kruchych są też równie pyszne
drożdżowe. Niektórym może nie przypaść do gustu ten rodzaj
faworków a to ze względu na kalorie. I nie chodzi o kalorie tylko
związane z samym faworkiem, ale ten rodzaj faworków strasznie
wciąga olej. Ale to nie jest coś, przez co całkowicie zrezygnujemy
z tych faworków.
Składniki:
- 1 kg mąki (tak mniej więcej);
- 10 dag drożdży;
- 2 jajka;
- 3 łyżki rozpuszczonego tłuszczu;
- pół szklanki mleka;
- jedna łyżka cukru;
Na początku nasze drożdże, pół
szklanki mleka oraz dwie łyżki mąki musimy wymieszać do
wyrośnięcia. Kiedy nam to wyrośnie musimy podgrzać. Tak podgrzane
dodajemy do naszej reszty mąkę, jaja, tłuszcz. Znowu zagniatamy do
momentu, kiedy nam to wyrośnie. Potem ciasto formujemy i
rozwałkowujemy. Następnie tradycyjnie robimy tak zwane kopertki i
ciasto przeplatamy przez środek. Potem wkładamy na rozgrzany olej.
Smażymy je tak do momentu, kiedy nabiorą pięknego rumianego
koloru. Wykładamy na papierową ściereczkę, żeby nam tłuszcz
spłynął i wsiąkł w papier. Po tym czasie możemy albo posypać
cukrem pudrem albo polać lukrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz