Czas karnawału powoli dobiega końca. Jeszcze tylko dwa
tygodnie i ponownie zrobi się głośno o pączkach i faworkach. Są one
nieodłącznym symbolem tłustego czwartku. Czas więc pomyśleć o odszukaniu
sprawdzonych przepisów na te specjały lub pokusić się o wypróbowanie nowych.
Poniżej prezentuję przepis na faworki o nieco innej recepturze niż te
tradycyjne, bo z wykorzystaniem złocistego piwa.
Składniki:
1 kg mąki + do podsypania, 300 ml piwa, 6 żółtek, 1/3 łyżeczki soli, 1,5
łyżki masła, olej do smażenia, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać z solą. Dodać żółtka, masło oraz piwo i szybko zagnieść
ciasto (początkowo może być problem z połączeniem się składników). Gotowe
ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Stolnicę oprószyć
mąką, przełożyć na nią ciasto i cienko je rozwałkować. Następnie radełkiem lub
nożem wykrawać paski 10 centymetrów długie i 3 centymetry szerokie. Każdy pasek
nacinać wzdłuż przez środek. Następnie przez środek nacięcia przewijać jeden
koniec faworka. Faworki smażyć zaraz po wykonaniu, by zbytnio nie obsychały.
Smażyć w dużym garnku na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Faworki wyciągać z oleju łyżką cedzakową i układać na ręczniku
papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe faworki
oprószyć cukrem pudrem.
Faworki często są
kojarzone z okresem karnawału. Natomiast miłośnicy tej popularnej przekąski
raczej na tym okresie nie poprzestają. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jest
to idealna przekąska na wesołe rodzinne spotkania.
Komentarze
Prześlij komentarz