Jeżeli chodzi o pierogi to nie muszą
być one według mnie typowo tradycyjne z kapustą i grzybami lub z
twarogiem. Chciałbym zaproponować wam zdrowszą wersję pierogów a
dokładniej pierogów z soczewicą. Pewnie nie każdy przepada za
soczewicą, ale w pierogach, to może da się namówić. Tak samo jak
ja nie przepadam do końca za szpinakiem a pierogi ze szpinakiem są
dla mnie przepyszne. No ale dziś zaproponować wam chcę pierogi z
soczewicą.
Składniki:
Ciasto
- dwie szklanki pszennej mąki;
- jedna szklanka ciepłej wody;
- jedna łyżka oliwy albo masła;
Nadzienie
- 20 dekagramów zielonej soczewicy;
- jeden liść laurowy;
- 20 dekagramów grzybów np.
podgrzybków, borowików (tutaj pozostawiam wam wybór i mogą być
inne, niekoniecznie te wymienione);
- jedna cebula;
- jeden ząbek czosnku;
- oliwa;
- sól;
- pieprz;
- natka pietruszki;
- jedna łyżeczka świeżego, na
drobno posiekanego rozmarynu;
Przejdźmy do przygotowania naszych
pierogów z soczewicą. Pierwszym etapem jest zalanie naszej
soczewicy wodą, doprawioną szczyptą soli. Dodajemy do tego od 1 do
2 łyżki oliwy oraz jeden liść laurowy. To gotujemy do momentu,
kiedy zacznie się rozpadać i cała woda zostanie wchłonięta.
Odstawiamy to, aż przestygnie. Teraz przesiewamy mąkę na stolnicy
i robimy wgłębienie. Wlewamy do niego etapami wodę, pamiętając,
aby cały czas mieszać ją jednocześnie z mąką. Dodajemy masło i
zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne o konsystencji
plasteliny. Jeżeli byłaby potrzeba to podsypujemy mąką.
Przykrywamy natłuszczoną folią albo ściereczką na 15 minut, żeby
odpoczęło. Siekamy na drobno cebulę i czosnek. Na patelni
rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz czosnek. Musi nam się to
zeszklić. Dodajemy potem pokrojone grzyby. Mamy wybór albo mrożone
albo suszone. Tylko, że przy suszonych musimy uprzednio je namoczyć.
Podsmażamy nasze grzyby. Dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy
do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem i podsmażamy razem jeszcze
chwilę do momentu, kiedy odparuje nam całkowicie płyny. Na koniec
dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy to energicznie.
Zestawiamy to z ognia i musimy to przestudzić. Rozwałkowujemy
ciasto i sklejamy pierogi nadziewając je wcześniej przygotowanym
farszem. Używamy ulubionego sposobu. Wrzucamy na posolony wrzątek i
gotujemy przez kilka minut do momentu wypłynięcia. Osączamy z wody
pierogi i okraszamy według uznania. Możemy też użyć podsmażonej
na oliwie, lub innym tłuszczu, cebulki.
Teraz mamy przepyszne
pierogi z soczewicą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz