Ciasto znane przez wszystkich, czyli sernik z rodzynkami.

  Sernik z rodzynkami to jest jednak klasyk wśród ciast. Można go robić na każde okazje i dlatego chce dzisiaj przedstawić to o to ciasto. Składniki oraz wykonanie zamieszczam na dole. Zapraszam.

Składniki:
Ciasto
- 35 dag mąki tortowej;
- sól;
- 175 gram masła;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 2 żółtka;
- 3 łyżki zimnej wody;
Masa serowa:
- 1 kg twarogu białego (najlepiej, żeby był trzykrotnie zmielony);
- 20 dag drobnego cukru;
- 8 żółtek;
- 4 białka;
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego albo waniliowego;
- 20 dag masła (najlepiej, żeby było już rozpuszczone);
- sól;
- 65 dag rodzynek;
- 1 łyżka mąki;
- brzoskwinie w syropie;
- cukier puder;
- bita śmietana;
  Przejdźmy do przygotowania naszego sernika z rodzynkami. Przesiewamy mąkę z solą i dodajemy kawałki schłodzonego masła, posiekanego nożem albo rozdrobnionego z mąką w malakserze. Dodajemy żółtka, cukry oraz trzy łyżki zimnej wody. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i ją spłaszczamy. Teraz zwijamy w folię spożywczą i schładzamy przez około dwadzieścia minut. Potem smarujemy formę do ciasta olejem lub masłem. Około 1/3 ciasta rozwałkowujemy na około 2 mm. Wykładamy spód formy i nakłuwamy widelcem. Ciasto, które nam pozostanie także rozwałkowujemy i wykładamy rant lub boki formy i dobrze dociskamy.

Pora na naszą masę serową. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy to mielimy ser trzykrotnie, miksujemy z cukrem i ekstraktem migdałowym lub waniliowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku, przy każdym dodaniu miksujemy. Roztapiamy masło a następnie wystudzone dodajemy do masy serowej. Miksujemy, aż nam to się połączy. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy na dwa razy do masy, delikatnie mieszając. Wcześniej namaczamy rodzynki w gorącej wodzie, odcedzając je, mieszając z mąką i dodając na koniec. Przekładamy masę serową na wyłożony ciastem spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 stopni Celsjusza, pamiętając żeby wyłączyć termo obieg. Pieczemy przez przez około trochę ponad godzinę. Pozostawiamy na pół godziny w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wystawiamy do całkowitego wystudzenia. Upieczony sernik możemy posypać cukrem pudrem a na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie. Również możemy udekorować bitą śmietaną.
  Smacznego sernika z rodzynkami!

Komentarze