Sernik z rodzynkami to jest jednak
klasyk wśród ciast. Można go robić na każde okazje i dlatego
chce dzisiaj przedstawić to o to ciasto. Składniki oraz wykonanie
zamieszczam na dole. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto
- 35 dag mąki tortowej;
- sól;
- 175 gram masła;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 2 żółtka;
- 3 łyżki zimnej wody;
Masa serowa:
- 1 kg twarogu białego (najlepiej,
żeby był trzykrotnie zmielony);
- 20 dag drobnego cukru;
- 8 żółtek;
- 4 białka;
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
albo waniliowego;
- 20 dag masła (najlepiej, żeby było
już rozpuszczone);
- sól;
- 65 dag rodzynek;
- 1 łyżka mąki;
- brzoskwinie w syropie;
- cukier puder;
- bita śmietana;
Przejdźmy do przygotowania naszego
sernika z rodzynkami. Przesiewamy mąkę z solą i dodajemy kawałki
schłodzonego masła, posiekanego nożem albo rozdrobnionego z mąką
w malakserze. Dodajemy żółtka, cukry oraz trzy łyżki zimnej
wody. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i ją spłaszczamy. Teraz
zwijamy w folię spożywczą i schładzamy przez około dwadzieścia
minut. Potem smarujemy formę do ciasta olejem lub masłem. Około
1/3 ciasta rozwałkowujemy na około 2 mm. Wykładamy spód formy i
nakłuwamy widelcem. Ciasto, które nam pozostanie także
rozwałkowujemy i wykładamy rant lub boki formy i dobrze dociskamy.
Pora na naszą masę serową. Jeżeli
jeszcze tego nie zrobiliśmy to mielimy ser trzykrotnie, miksujemy z
cukrem i ekstraktem migdałowym lub waniliowym. Następnie dodajemy
po jednym żółtku, przy każdym dodaniu miksujemy. Roztapiamy masło
a następnie wystudzone dodajemy do masy serowej. Miksujemy, aż nam
to się połączy. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy na dwa razy
do masy, delikatnie mieszając. Wcześniej namaczamy rodzynki w
gorącej wodzie, odcedzając je, mieszając z mąką i dodając na
koniec. Przekładamy masę serową na wyłożony ciastem spód.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170 stopni Celsjusza,
pamiętając żeby wyłączyć termo obieg. Pieczemy przez przez
około trochę ponad godzinę. Pozostawiamy na pół godziny w
piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie
wystawiamy do całkowitego wystudzenia. Upieczony sernik możemy
posypać cukrem pudrem a na wierzchu poukładać pokrojone
brzoskwinie. Również możemy udekorować bitą śmietaną.
Smacznego sernika z rodzynkami!
Komentarze
Prześlij komentarz