Chce dziś wam zaproponować prosty
przepis na własny chleb żytni. Kwestię, który chleb jest lepszy,
czy z piekarni a może jednak upieczony przez nas, pozostawiam wam.
Ja lubię, od czasu do czasu, zrobić i delektować się własnym
pieczywem albo ciastem. W tym przepisie zakwas mam już gotowy od
poprzedniego razu, dlatego jeżeli ktoś nie wie jak go zrobić, to
przepisów jest dużo w internecie. Poniżej zamieszczam składniki
oraz wykonanie.
Składniki:
- 500 gram zakwasu;
- 500 gram mąki żytniej;
- 200 gram ciepłej wody;
- jedna płaska łyżka soli;
- szczypta zmielonego kminku;
Na początku sól, mąkę oraz kminek
musimy wymieszać. Potem dolewamy wodę małymi porcjami, patrząc
czy ciasto uzyskuje odpowiednią wilgotność. Kolejnym krokiem jest
dodanie zakwasu. Po energicznym wymieszaniu odstawiamy na około 20
minut. Kiedy będziemy się tym zajmować to nagrzewamy piekarnik do
30 stopni Celsjusza. Zanim włożymy nasze ciasto do formy to musimy
ponownie je wyrobić, następnie wstawiamy do piekarnika na około od
dwóch do czterech godzin, cały czas w temperaturze 30 stopni
Celsjusza, do wyrośnięcia. W trakcie musimy nawilżać od czasu do
czasu delikatnie wodą. Kiedy ciasto dwa razy zwiększy swoją
objętość, wyjmujemy formę z piekarnika. Potem nagrzewamy go do
temperatury 220 stopni Celsjusza, oczywiście wyłączamy funkcję
nawiewu. Ciasto musimy z wierzchu nie za mocno naciąć, ponownie
zwilżamy wodą i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Kiedy
upłynie nam te 10 minut to zmniejszamy temperaturę do 200 stopni
Celsjusza, po kolejnych 10 minutach nastawiamy już na 180 stopni
Celsjusza. W takiej temperaturze pieczemy chleb przez około 40
minut. Kiedy mamy już gotowy chleb to wyjmujemy go z formy, czekamy
chwilę, przykrywamy suchą ściereczkę i zostawiamy aż ostygnie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz