Chce dziś zaprezentować wam przepis
chleba żytniego z ziarnami. Można by rzec jak u babci. Chleby
robione samemu pewnie nie tylko ja stawiać będę przed chlebami,
które możemy dostać gotowe z piekarni. Nie mówię, żeby nie
kupować, tylko po prostu stwierdzam, że miło jest od czasu do
czasu sobie zrobić taką świeżość w pieczywie, który jemy. A
połączenie chleba żytniego oraz ziaren jest to bardzo dobry
pomysł. Dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do
wspólnego pieczenia.
Składniki:
- 250 ml maślanki;
- 150 ml wody;
- 40 g drożdży;
- łyżeczka cukru;
Na początku musimy nasze składniki
wymieszać oraz delikatnie podgrzać w rondelku lub małym garnku,
następnie dodajemy poniższe składniki. Wziąłęm to podzieliłem,
żebyśmy się nie pogubili w tym co mamy robić.
- 500 g żytniej mąki razowej;
- 1,5 łyżeczki soli;
- 1 łyżka oleju;
Teraz musimy dodać powyższe składniki
do tego, co już zrobiliśmy wcześniej. Wyrabiamy nasze ciasto i
przekładamy do przykrytej miseczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż
nam to wyrośnie na około od 40 do 60 minut. W między czasie należy
nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Teraz czas na
nasze ziarna. Zaproponuje wam słonecznikowe ziarna. Musimy najpierw
przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia, najlepiej 24 cm na
12 cm. Posypujemy teraz właśnie ziarnami. Pieczemy w temperaturze
200 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Kiedy ten czas minie to
odstawiamy nasz chleb do ostygnięcia. Tym o to sposobem mamy chleb
żytni z ziarnami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz